Alivaltiosihteeri Petri Peltonen: Avaruus on arkipäivää

Avaruustekniikka on huomaamatta hiipinyt arkeemme. Pidämme itsestäänselvyyksinä kännykän ruudulta avautuvia tarkkoja satelliittikarttoja, ratikka- ja bussikohtaista aikataulupalvelua, tai juoksumatkan, vauhdin ja reittiprofiilin tallentavaa urheilukelloa.

Enää ei tarvitse olla suurvalta hyötyäkseen avaruustoiminnasta. Tarkkoja kuva-aineistoja tai reaaliaikaista paikkatietoa voi hyödyntää laukaisematta itse omia satelliitteja avaruuteen. Myös varsinaisen avaruuteen laukaistavan tekniikan murros on tapahtumassa. Entisten tuhansien kilojen painoisten ja satojen miljoonien arvoisten satelliittien rinnalle on nousemassa pienten ja halpojen satelliittien parvet. Tämä on avannut avaruuden portit Suomen kaltaisille pienille maille, yksittäisille yrityksille ja yliopistoryhmille.

Ensimmäinen virallisesti suomalaiseksi rekisteröity avaruusesine tulee näillä näkymin olemaan Aalto-yliopistossa pitkälti opiskelijavoimin rakennettu Aalto-1 -piensatelliitti. Sen laukaisu kiertoradalle odotetaan toteutuvan toukokuussa Yhdysvalloista.

Suomalaisessa avaruustoiminnassa on tietoisesti pidetty jalat, tai ainakin katse, maanpinnalla. Pyrimme olemaan pragmaattinen kehittäjä ja soveltaja. Tämä on ollut pienen maan ja pienten resurssien sanelema välttämättömyys, mutta myös viisas valinta.

Vahvuuksiamme ovat paikannussovellukset ja tietoliikenteen ratkaisut. Satsaamme satelliittikaukokartoituksen mahdollistamaan metsäluonnonvarojen inventointiin sekä järvi- ja merivesistöjen tilan tarkkailuun. Suomi tunnetaan myös lumen ja jään sekä pohjoisen pallonpuoliskon ilmakehäfysiikan tutkimuksesta, revontuliakaan unohtamatta.

Lue lisää (TEM)

Kuva: TEM