Hyödy avaruustoiminnasta – Finland in Space

Aalto-1 smallSinä käytät avaruusteknologiaa joka päivä etsiessäsi lyhyintä reittiä hotellista ravintolaan, valitessasi vaatetusta sääennustusten perusteella ja katsoessasi olympialaisia tai Euroviisuja televisiosta. Myös tulvia ja myrskyjä seurataan ja niiden vahinkoja pyritään minimoimaan avaruusteknologian avulla.

Suomen avaruustoiminnan lähtökohtana on yhteiskunnalle syntyneet hyödyt ja suomalaisten yritysten globaalin kilpailukyvyn edistäminen.

Suomalainen avaruustoiminta muodostuu avaruuden tutkimisesta, avaruusteknologian kehittämisestä sekä erilaisista avaruusteknologian sovelluksista. Suomella on kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamista esimerkiksi metsien ja ilmakehän kaukokartoituksessa ja paikannuksessa.

Suomi on Euroopan avaruusjärjestö ESAn jäsen. Kansainvälinen yhteistyö on Suomen avaruustoiminnan ydin, sillä pienen maan resurssit on järkevintä suunnata suurten kansainvälisten hankkeiden toteuttamiseen.

Suomen avaruustoiminnan tärkein julkinen rahoittaja on Tekes, joka toimii myös Suomen ESA-yhteistyön koordinoijana. Pääasiallisesti rahoitus muodostuu yritysten tutkimus- ja innovaatiotoiminnan rahoituksesta sekä ministeriöiden budjettirahoituksesta yliopistoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille.

Suomalaiset mukana suunnittelemassa ja valmistamassa eurooppalaisia satelliitteja ja kehittämässä uusia liikkumistapoja avaruudessa

Rosetta small Aaltosat_small Sentinel-1A_liftoff_small
Rosetta-komeettaluotain ja sen laskeutuja Philae Aalto-1-opiskelijasatelliitti (Aalto-yliopisto) Sentinel-1A-tutkasatelliitti
Saehkoepurje_ESA_small Gaia_liftoff_ESA_small estcube_orbiidil_small
Sähköpurje Gaia-avaruuskaukoputki Viron ensimmäinen sateliitti ESTCube-1
JUICE_small envisat_gallery_ESA_small Herschel_small
Jupiter-luotain JUICE Envisat-satelliiitin otsonikerrosta mittaava laite Herschel-avaruusteleskoopin tarkka peili

Kuva: Aalto-1, Suomen ensimmäinen satelliitti (Aalto-yliopisto)

Leave a Comment