Collective Crunchista ensimmäinen ESA:n hautomon suomalaisyritys

Collective Crunch_ESA BIC Finland_web

Aalto-yliopiston yhteydessä toimivaan ESA:n hautomo-ohjelmaan (ESA Business Incubation Centre, ESA BIC Finland) valitaan kymmenen innovatiivisinta suomalaista, alle viiden vuoden ikäistä avaruusalan yritystä vuodessa. Ensimmäinen hautomoon valittu startup on Collective Crunch, joka kerää dataa erityisesti ilmastosta ja paikkatiedosta ja jalostaa siitä alustoja teollisuuden tarpeisiin koneoppimisen keinoin. Yritys toimii metsäteollisuuden ja energiateollisuuden aloilla. Yritys on jo voittanut useita teknologia-alan kilpailuja ja saanut erittäin positiivista palautetta asiakasprojekteistaan.

ESA BIC Finlandin kahdesti vuodessa järjestettävässä valintapaneelissa ovat edustettuina ESA:n lisäksi hautomon kumppanit Aalto-yliopisto, Business Finland, Turku Science Park sekä Geowise Oy.

“Avaruusala on maailmalla voimakkaassa nosteessa. Uudet avaruusteollisuuden ideat eli niin sanotut New Space -teknologiat kuten nanosatelliitit ovat erityisen kiinnostavia. Näistä esimerkkejä ovat Aalto-yliopiston piensatelliittiohjelma ja siitä syntyneet startupit kuten ESA:n kanssa kumppanuussopimuksen solminut Iceye. ESA:n hautomo-ohjelmaan valitaan lisäksi startupeja, jotka käyttävät olemassaolevia avaruusteollisuuden palveluita kuten sää- tai paikannussatelliittitietoja liiketoiminnassaan. GPS-satelliittien paikannustietoja käyttävät lukuisat yrityksetkin ovat osaltaan avaruusalalla. Siksi meille hakevien ja hyväksyttävien yritysten skaala on laaja”, kertoo Kimmo Isbjörnssund, ESA BIC Finland -avaruushautomon vetäjä.

ESA BIC Finland -yhteistyö tärkeä osa New Space Economy -ohjelmaa

Business Finlandin New Space Economy -ohjelma tähtää Suomen avaruusteollisuuden liikevaihdon kaksinkertaistamiseen ja ESA BIC Finland on keskeisessä roolissa tavoitteen saavuttamisessa.

“Globaali avaruustoiminta on massiivisen muutoksen kourissa, mikä ei voisi osua paremmin Suomen kannalta. Täältä löytyy kiistatonta huippuosaamista radiotekniikan, komponenttien, laitteistojen ja ohjelmistojen valmistuksessa. Puhumattakaan piensatelliittien ennakkoluulottomasta rakentamisesta ja satelliittidatan jalostamisesta nopeasti kehittyvään kaupalliseen käyttöön. Business Finlandin tehtävänä on seuloa potentiaalisimmat ideat, rahoittaa yrityksiä ja liiketoimintaekosysteemejä sekä auttaa niitä New Space -markkinoille ja mukaan laajoihin ESA- ja Horisontti-projekteihin. Aika on kypsä moninkertaistaa Suomen avaruusliiketoiminnan arvo ja tehdä maastamme ykköskohde globaaleille ekosysteemeille ja investoinneille”, sanoo Business Finlandin avaruustoiminnasta vastaava palvelujohtaja Kimmo Kanto.

Lue koko tiedote tästä (ESA BIC Finland)

Kuva: ESA BIC Finland