Envisat päätti menestyksekkään uransa

Envisat, ESAMaapallon ilmakehää, meriä, jäätiköitä ja maa-alueita tarkkailleeseen maailman suurimpaan ympäristösatelliittiin ei saatu enää yhteyttä huhtikuun jälkeen.

Euroopan avaruusjärjestö ESA julisti Envisat-satelliitin tehtävän päättyneeksi kesäkuun puolivälissä. Envisat laukaistiin avaruuteen 1.3.2002 ja se toimi yli viisi vuotta suunniteltua kauemmin.

Envisatin kolmesta ilmakehää mittaavasta laitteesta yksi on otsonikerrosta mittaava suomalais-ranskalainen GOMOS (Global Ozone Monitoring by Occultation of Stars), Suomen kallein avaruuslaite kautta aikain. Ilmatieteen laitoksen lisäksi suomalaiset avaruusalan yritykset Space Systems Finland, Patria Finnavitec sekä VTT osallistuivat merkittävällä tavalla GOMOS:in rakentamiseen.

GOMOS:in avulla on voitu tutkia otsonituhoa ja otsonin alkavaa toipumista yli 28 vuoden pituisen mittaussarjan perusteella. Mittauksia hyödyntäviä julkaisuja on ilmestynyt yli 100 ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat kirjoittajina noin 60 julkaisussa. Suomessa GOMOS:iin liittyviä väitöskirjoja on valmistunut seitsemän.

Lue lisää Envisatista (ESA)

Leave a Comment

Your email address will not be published.