NASA Europa Challenge -sovelluskilpailun voitto ilmastonmuutoksen vaikutusten ja säätiedon visualisoijille

nasaeuropa-004-webjpg_fi NASA

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetyn NASA Europa Challenge -kilpailun tavoitteena oli löytää sovelluksia, jotka edistävät kestävää kehitystä ja hyödyntävät avointa satelliittidataa sekä NASA:n World Wind -ohjelmointialustaa. Kilpailun voitti yhdysvaltalaistiimin kehittämä AgroSphere ja jordanialaistiimin luoman World Weather. Kisan kakkossijalle nousi italialaistiimin MuViAS: Multi Dimension Viz & Analysis Suite -sovellus.

Opetuskäyttöön suunniteltu AgroSphere yhdistää ilmastodatan ja tiedot maatalouden satojen kehittymisestä. Näin se pystyy visualisoimaan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa maatalouteen. Jaetun ykkössijan toinen voittaja, World Weather, on tutkijoille, meteorologeille ja sääintoilijoille suunniteltu sovellus, joka luo eri lähteiden säädatasta 3D- ja 4D-esityksiä. Niiden avulla voi seurata sääilmiöitä ja ennustaa ilmaston kehittymistä. MuViAS: Multi Dimension Viz & Analysis Suite mahdollistaa tehokkaan tiedostojen visualisoinnin.

NASA Europa Challengen teema oli tänä vuonna elinolojen kehittäminen metropolialueilla. Suomen valinta kisapaikaksi oli luonteva: avaruusbuumi on synnyttänyt maahamme jo lukuisia alan startup-yrityksiä, ja Euroopan avaruusjärjestö ESA on valinnut Suomen uudeksi avaruuskiihdyttämönsä kotipaikaksi.

Lue koko artikkeli tästä (Aalto-yliopisto)

Kuva: NASA