Planck-satelliitti uudisti käsityksemme maailmankaikkeudesta

Planck piirsi tähän mennessä tarkimman kartan kosmisesta taustasäteilystä ja täsmensi maailmankaikkeuden koostumusta ja laajenemisnopeutta. Suomalainen teknologia on erittäin keskeisessä osassa.

Vuonna 2009 laukaistu Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Planck-satelliitti on kartoittanut ns. kosmista taustasäteilyä ja koonnut siitä tarkimman koskaan luodun kartan. Säteily on jäänne alkuräjähdyksestä ja se lähti matkaan maailmankaikkeuden ollessa vasta 380 000 vuoden ikäinen.

Planckin tulokset osoittavat maailmankaikkeuden tarkaksi iäksi 13,82 miljardia vuotta, jolloin se alkoi muodostaa galakseja, tähtiä ja planeettoja. Tutkijat saavat uutta tietoa myös mm. pimeän aineen ja energian osuudesta maailmankaikkeudessa sekä Linnunradan tähtien syntyalueista.

Suurin osa julkistetuista tuloksista vastaa nykyisin vallalla olevia teorioita, mutta osa haastaa nykykäsityksemme maailmankaikkeudesta. Planck saattaa vielä paljastaa tietoa esim. oman maailmankaikkeutemme mahdollisesta edeltäjästä.

Suomella tärkeä rooli

Planckin pienikokoinen ja äärimmäisen herkkä 70 gigahertsin radiovastaanotin kehitettiin ja valmistettiin kokonaan Suomessa kymmenen vuoden aikana. Kehitystyötä johti VTT:n ja nykyisen Aalto-yliopiston MilliLab. Rakentamisesta ja testauksesta vastasi DA-Design Oy. Teknologiaa voidaan VTT:n mukaan hyödyntää myös kaupallisesti esim. tietoliikenneverkoissa ja tukiasemissa, mobiili- ja elektroniikkalaitteissa sekä älykkäissä matkanopeussäätimissä.

Space Systems Finland Oy kehitti keskustietokoneyksikön erittäin vaativan sovellusohjelmiston. Se vastaa useimpien toimintojen ohjauksesta ja valvonnasta, kuten vikojen havainnoinnista ja korjauksesta, lämmönsäätelystä ja resurssien hallinnasta.

Helsingin yliopiston fysiikan laitos, Aallon Metsähovin radiotutkimusasema ja Turun yliopiston Tuorlan observatorio ovat osallistuneet Planckin suunnitteluun.

“Satelliitit edellyttävät todellista huippuosaamista. Kotimaisen teknologian tärkeä rooli Planckissa ja muissa ESA:n satelliiteissa todistaa, että sitä meiltä myös löytyy. Tekes haluaa suomalaiset yritykset ja tutkimuslaitokset entistä tiiviimmin mukaan eurooppalaisiin avaruushankkeisiin. Tämä on huomioitu myös Suomen uudessa avaruusstrategiassa”, sanoo Tekesin palvelujohtaja Kimmo Kanto.

Suomalaisten osuus Planck-satelliitin tieteellisten mittalaitteiden kehitystyössä ja ESA:n jäsenyyden mukaisissa teollisissa toimituksissa oli yli 10 miljoonaa euroa.

Lue lisää (ESA)

Kuva: NBC News

Leave a Comment

Your email address will not be published.