Sharper Shape: Kopterikartoituksessa vain taivas on rajana

Espoolainen Sharper Shape teki ensimmäiset sähkölinjojen pienkopterikartoitukset pari vuotta sitten. Nyt bisnes lennättää sitä kotimaan ohella myös vientimarkkinoille.

Harvalla toimialalla uudet sovellus- ja tuotekehitysideat tulevat lähes yksinomaan asiakkailta. Miehittämättömillä pienoiskoptereilla mm. sähkö- ja voimalinjojen kunto- ja maastokartoituksia tekevä Sharper Shape on kuitenkin tässä tilanteessa.

“Saamme uusia ehdotuksia ja ideoita lähes päivittäin. Asiakkaat lähestyvät suoraan joko puhelimitse tai sähköpostilla”, kertoo toimitusjohtaja Tero Heinonen.

Samalla hän tunnustaa, että yhtiön alkutaivalta on avittanut myös positiivinen mediahuomio. Lehtijutut ja tv-pätkät sähköverkkoja kartoittavista koptereista poikivat nopeasti lisätilauksia ja nyt suunta on myös ulkomaille.

“Projekteja on lähdössä käyntiin muun muassa Ranskassa, Meksikossa ja Belgiassa. Kohteina ovat sähkölinjojen ohella esimerkiksi maakaasu- ja öljyputkistot sekä tuulivoimaloiden, siltojen ja rautateiden rakenteet. Eri toimialojen asiakkaat tuntuvat keksivän koptereille jatkuvasti uusia käyttökohteita”, Heinonen toteaa.

Ajan ja rahan säästöä

Sharper Shapen innovaationa on ollut yhdistää nopeasti ja pitkälle lentävä pienoiskopteri älykkääseen kartoitusohjelmistoon, joka hyödyntää mm. laserkeilausta. Lopputuloksena asiakas saa ajantasaista tietoa esimerkiksi asumatonta korpimaisemaa halkovan sähkölinjan kunnosta ja linjaa lähellä olevan puuston kasvusta.

“Reitti, johon jalkapatikassa kuluu monta päivää, lennetään kauko-ohjattavalla kopterilla tunnissa. Lopputuloksena syntyy raportti ja kokonaiskuva, jonka pohjalta sähköyhtiö voi suunnitella ja toteuttaa tarvittava huoltotoimet”, Heinonen tiivistää.

Bisnestä siivittää toimitusjohtajan mukaan paitsi ohjelmistoalan ja satelliittipaikannuksen myös kopteriteknologian nopea kehitys. Nykyisin toimintasäde on yhdellä lennolla noin sata kilometriä ja lentonopeus jopa 100 km/h.

“Luotettavuus ja suorituskyky paranevat jatkuvasti, joten samalla rahalla saa vuosi vuodelta parempia laitteita”, hän muistuttaa.

Uutta kasvua klusterista

Sharper Shapen juuret ovat vuonna 2012 käynnistyneessä kehitysprojektissa, jossa kopteri-ideaa testattiin ja vietiin eteenpäin ensimmäistä kertaa oikeissa olosuhteissa. Yksi sen avainrahoittajista oli Tekes.

“Tätä kautta Tekes oli ihan avaintekijänä koko yhtiön käynnistymiselle”, Heinonen kiittelee.

Vuonna 2013 perustettu espoolaisyritys on verkottunut myös Euroopan avaruusjärjestö ESA:n asiantuntijoiden kanssa, joilla on Heinosen mukaan erittäin hyvä “tatsi” alan startupeihin ja pk-yrityksiin. Yhteistyön myötä se on päässyt hyödyntämään satelliittien välittämää kaukokartoitustietoa, joka mahdollistaa entistä kokonaisvaltaisemman kartoituspalvelun.

“Näin pääsemme yhdistämään kopterin keräämän paikallisen karttatiedon laajempaan kuvaan, esimerkiksi sähkölinjan lähistöllä tehtyihin aukkohakkuisiin tai ohi menneen myrskyn jättämiin jälkiin”, Heinonen selvittää.

Espoolaisyritys työllistää tällä hetkellä yksitoista henkilöä. Liikevaihto on noussut miljoonan euron tuntumaan.

Heinosen mukaan toimialalla on selkeää kasvu- ja vientipotentiaalia, sillä alaan liittyvää osaamista on omasta takaa mm. ohjelmisto- ja sensoriteknologiassa. Suomi on myös ensimmäisiä maita, joka on luomassa miehittämättömälle lentotoiminnalle kaupallisesti kannustavaa normistoa.

“Tekes on ollut meille merkittävä tausta- ja asiantuntijatuki. Jatkossa se voisi toimia tahona, jonka avulla saadaan synnytetyksi oikea toimialaklusteri miehittämättömän ilmailun alalla”, Heinonen visioi.

Lisätietoja

Tero Heinonen
Toimitusjohtaja
Sharper Shape

Teksti: Recommended
Kuva: Sharper Shape