Suomi tekee runsaasti kansainvälistä yhteistyötä erilaisissa avaruusalan projekteissa. Valtiollisia sopimuksia on muutamien maiden kanssa. YK:n kanssa Suomella on ulkoavaruus- ja kuusopimus, Kanadan kanssa sopimus kaukokartoituskuvista sekä Venäjän kanssa tutkimus- ja teknologiasopimus.
Jäsenyydet erilaisissa kansainvälisissä organisaatioissa, kuten ESA ja EUMETSAT, avaavat mahdollisuuksia myös kahdenväliselle yhteistyölle eri maiden kanssa.
Tärkeitä kumppaneita
- Euroopan avaruusjärjestö ESA osallistuu avaruusteknologian ja -sovellusten kehittämiseen ja toteuttaa mittavia avaruusprojekteja, joiden toteuttamiseen yksittäisellä Euroopan valtiolla ei ole mahdollisuuksia.
- Euroopan eteläinen observatorio ESO on 14 jäsenmaan muodostama tähtitieteen tutkimusorganisaatio, joka keskittyy tutkimukseen ja teknologiaan. Uudet ja kehitteillä olevat havaintolaitteet vaativat teknisesti edistyksellisiä ratkaisuja. Suomen ESO-yhteistyötä koordinoi Suomen Akatemia.
- Euroopan satelliittijärjestö EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) tuottaa reaaliaikaisia sääsatelliittikuvia ja tarjoaa jäsenmailleen mahdollisuuden osallistua satelliittien keräämää tietoa hyödyntäviin ohjelmiin.
- Ilmatieteenlaitoksen eurooppalainen yhteistyö
- Canadian Space Agency CSA
- Suomi 100 -satelliitti lähetetään avaruuteen joulun 2017 tienoilla satavuotiaan Suomen juhlavuonna.
Yhdistykset ja järjestöt
- Tähtitieteellinen yhdistys URSA ry tarjoaa ajankohtaista tietoa taivaan tapahtumista ja monipuolista toimintaa.
- Kaukokartoituskerho edistää kaukokartoitus- ja kuvankäsittelyalalla Suomessa toimivien organisaatioiden ja henkilöjäsenten välistä yhteydenpitoa ja informaation välitystä.
- Suomen avaruustutkimusseura edistää avaruustutkimusta ja lisää avaruustoiminnan sekä -tekniikan tuntemusta Suomessa.
Kuva: ESO