TT: ESA:n pääjohtaja Wörner – suomalainen tekoälyosaaminen avaruuteen

Jan-Wörner-TT 600

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n johtaja Jan Wörner uskoo suomalaisen tekoälyosaamisen olevan yksi mahdollisuus yrityksille löytää liiketoimintaa avaruudesta. Uusi avaruusbuumi on tuomassa Maan kiertoradoille valtavan määrän uusia satelliitteja. Samalla kasvavat törmäysriskit.

“Yksi tekoälyn hyödyntämisen kohteista tulee olemaan järjestelmät, joilla estetään satelliittien törmääminen toisiinsa. Tällä alueella näkisin suomalaisen osaamisen nousevan arvoonsa.”

ESA tuo Suomeen yrityskiihdyttämönsä sparraamaan avaruudesta kiinnostuneita yrityksiä. Kiihdyttämötoiminnassa keskeistä on esimerkiksi ESA:n teknologiat, joita hyödyntämällä yritykset voivat kehittää omia tuotteitaan. ESA tarjoaa yritysten tuotteille myös sertifiointeja, joilla kilpailla kansainvälisillä markkinoilla.

ESA kehittää parhaillaan avaruuden arktista ohjelmaa. Kyse ei ole vain alueen tutkimisesta avaruudesta käsin. Tutkimuksen lisäksi avaruutta voidaan hyödyntää kaupallisesti laivojen navigaatiossa ja esimerkiksi syrjäisten seutujen lääkäri- ja hoitopalveluiden kehittämisessä. Tutkimuksessa kyseeseen tulevat ilmastonmuutoksen vaikutukset ja arktisten jääalueiden tutkiminen.

Wörnerin mukaan arktinen alue on ihanteellinen, sillä se mahdollistaa uusien satelliittien lähettämisen ja avaruudesta saatavan datan kaupallistamiseen.

Lue koko haastattelu tästä (T&T)

Kuva: T&T