Viron ensimmäinen satelliitti avaruuteen – mukana suomalaista teknologiaa

ESTCube-1ESTCube-1 laukaistiin onnistuneesti kiertoradalle 7.5. Sen tehtävänä on mitata sähköpurje-efekti. Suomalainen teknologia on tärkeässä roolissa satelliitissa.

Viron ensimmäinen satelliitti, n. kilon painoinen ESTCube-1 laukaistiin kiertoradalle Vega-kantoraketilla Euroopan avaruuskeskuksesta Kourousta Ranskan Guyanasta. Lennon päätavoitteena on testata liean avaamista ja mitata sähköpurje-efekti avaruudessa.

Jos Suomessa keksitty sähköpurjeperiaate toimii suunnitellulla tavalla, sen avulla voidaan tulevaisuudessa lentää aurinkokunnassa nopeasti ja taloudellisesti ilman ajoaineen kuluttamista sekä torjua tehokkaasti avaruusromun muodostumista palauttamalla satelliitteja ilmakehään niiden tehtävän päätyttyä.

ESTCube-1:n rakensivat Tarton yliopiston avaruustekniikan opiskelijat. Sähköpurjehyötykuormasta päävastuussa on Ilmatieteen laitos ja tärkeitä komponentteja valmistivat mm. Helsingin yliopiston Elektroniikan tutkimuslaboratorio (sähköpurjelieka) sekä Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio (elektronitykki), Itä-Suomen yliopisto (elektronitykin nanografiittikatodi).

Lue lisää ESTCubesta (Ilmatieteen laitos)

Leave a Comment

Your email address will not be published.