Avaruus on yhä lähempänä – keksi uusi idea hyödyntää sitä

NSE Challenge photo 2

Monille avaruus tuntuu kovin kaukaiselta paikalta, eikä sen mahdollisuuksien hyödyntämistä tule edes mietittyä. Kuitenkin suurin osa meistä käyttää omassa arjessaan esim. satelliittipaikannusta.

Digitalisaatio tekee satelliiteista yhä pienempiä ja edullisempia. Kun niiden laukaisukustannukset ovat samanaikaisesti madaltuneet, niin tämä on tehnyt yhä useammille yrityksille mahdolliseksi hankkia omia satelliitteja ja rakentaa liiketoimintansa niiden varaan. Suomikin on nykyään avaruusvaltio, kun sekä tutkijamme että yrityksemme ovat saaneet omia satelliittejaan taivaalle.

Omaa liiketoimintaansa voi kehittää myös ilman omia satelliitteja, hyödyntämällä muiden tuottamaa valmista satelliittidataa. Monet toimijat tarjoavat tätä käyttöön, osa jopa ilmaiseksi, ks. esim. eurooppalainen Copernicus Open Access Hub.

Tämä kuvadata muodostaa hyvän datavirran, jonka varaan voi miettiä uusia palveluita. Näitä uusia tuotteiden ja palveluiden ideoita etsitään nyt Business Finlandin New Space Economy -ohjelman ideahaasteessa.

Henkilökohtaisesti uskoisin, että ideahaasteen kohdista erityisesti ‘Älykkäät tilannetietoratkaisut’ voisivat resonoida monenkin liikeidean kanssa. Tällaiset ratkaisut voivat liittyä:

  • Autonomisiin järjestelmiin
  • Kestävään kaupunkiin
  • Täsmäviljelyyn
  • Ympäristön nopeisiin muutoksiin

Kyseisen teeman ratkaisujen tulee hyödyntää satelliitti-, HAPS (High-altitude platform systems)- tai drooni-alustoja, ja/tai näiden alustojen avulla kerättyä tietoa.

Uskoisin että tälle alueelle on varsin helppo keksiä uusia palveluita. Data ei sentään ainakaan vielä ole niin reaaliaikaista, että yksittäisen henkilön seuraaminen tekoälyn avulla olisi mahdollista, mutta liikkuvien laitteiden seuranta sitä vastoin on. Samoin esimerkiksi täsmäviljely kohdistamalla lannoitusta ja kastelua ‘pellon värin’ perusteella on jo toteutettavissa. Nyt vain ajatukset avaruustasolle ja ideoita pohtimaan ja osallistumaan yrityksenä tai tutkimuslaitoksena New Space Economy -ohjelman ideahaasteeseen, aikaa on vielä perjantaihin 30.10. saakka.

Manu Setälä
Johtaja, ohjelmat
Business Finland