Tim Kopra, NASA:s astronaut och verkställande direktör för Starlab Space, utnämnd till rymdrådgivare för Solar Foods

Solar Foods har utnämnt Starlabs verkställande direktör, överste (ev.) Tim Kopra, tidigare astronaut vid NASA, till rådgivare för Solar Foods rymdtillämpningar för att stödja teknisk utveckling och kommersialisering med målet att föra Solein till månen och Mars. Solar Foods har som mål att dess teknik ska bli en väsentlig del av rymdstationerna. Produktionstekniken för Solein® möjliggör ett betydande mervärde för kommersiella aktörer vid rymdstationer, eftersom den avsevärt minskar behovet av mat och i synnerhet vatten.
Solar Foods har utnämnt NASA:s astronaut och Starlab Space:s verkställande direktör Tim Kopra till rymdrådgivare för Solar Foods. Tim Kopra bidrar med värdefullt kunnande som hjälper Solar Foods att styra utvecklingen av matproduktionstekniken till rymdtillämpningar. Dessutom har han värdefull information om rymdindustrins affärsmöjligheter. Utvecklingen av kommersiella bemannade rymdflygningar och rymdstationer sker för närvarande huvudsakligen i Förenta staterna. Starlab Space är den ledande kommersiella LEO-aktören (Low Earth Orbit) som utvecklar en kommersiell ersättare för den internationella rymdstationen (ISS), som tas ur bruk före utgången av 2030.
”Vi är mycket glada över att få med Tim på Solar Foods resa. Förutom att vara verkställande direktör för det ledande kommersiella rymdstationsbolaget har han tillbringat 244 dagar i rymden. Han har en otrolig mängd information om utvecklingen av luftvärdig rymdteknik och förstahandserfarenhet av att äta i rymden", säger Senior Vice President, Space & Defence för Solar Foods Arttu Luukanen.
Kopra kommer att arbeta intensivt med Solar Foods Space & Defence-team. Målet är att integrera Solar Foods Solein-fermenteringsteknik i inbyggda livsuppehållande system vid framtida kommersiella rymdstationer. Som en del av samarbetet skapas en färdplan för teknisk utveckling, identifieras strategiska samarbets- och finansieringsplattformar samt uppdateras affärsverksamhetsplanen och förtjänstmodellen för rymdverksamheten under hösten 2025.
”Solar Foods innovativa matproduktionsteknik har direkta konsekvenser för lyckade rymdfärder i och utanför jordens omloppsbana.” Det gläder mig att kunna arbeta med ett så professionellt team med framsteg som påverkar långvariga rymdfärder”, säger Tim Kopra, verkställande direktör för Starlab Space.
"Vi hjälper målmedvetet mänskligheten att komma djupare ut i rymden och samtidigt skala Soleins produktion här på jorden. Solar Foods är en ny aktör på de bemannade rymdflygningarna, och vi tror att Tims medverkan som rådgivare hjälper oss att bli en del av industriklustret för kommersiella LEO-objekt”, säger Luukanen.

Att odla mat i rymden: Hur kan Solein mata morgondagens astronauter
Traditionella mathållningsmetoder lämpar sig inte för rymdfärder som sträcker sig allt längre bort från jorden, bland annat på grund av höga priser. Redan nu kostar det tiotusentals dollar att skicka ett kilo mat till jordens omloppsbana. Det skulle inte bara vara orimligt dyrt att skicka mat till Mars, utan den skulle också kunna fördärvas under en flerårig resa till den röda planeten. Människans närvaro i månen planeras genom NASA:s Artemis-program och målet är att skicka astronauter till Mars, så matproduktionen i rymden blir inte bara viktig utan också kritisk med tanke på uppgiften.
Solar Foods valdes till vinnare i den internationella serien i NASA:s och CSA:s (Canadian Space Agency) Deep Space Food Challenge-tävling, vilket gjorde bolaget till en lovande lösningsleverantör för framtida ockuperade rymdflygningar. Vinsten har påskyndat utvecklingen av bolagets matproduktionsteknik för rymdtillämpningar. Solar Foods har hittills byggt en teknisk demonstrator och håller för närvarande på att utveckla bioreaktorlösningar som lämpar sig för viktlöst utrymme. Bolaget har också framgångsrikt slutfört sitt första projekt för teknikutveckling med ESA (European Space Agency) och ser fram emot att fortsätta samarbetet med ESA och industripartnerna.
Solar Foods teknik gör det möjligt att producera protein i rymden: Solein framställs genom gasfermentering där koldioxid och väte används som huvudsakliga råvaror. Tekniken kan också bidra till att stänga kritiska vattencirkulationer i rymden. Vid rymdstationer bildas syre genom nedbrytning av vattenmolekyler. Besättningen använder syre, men väte släpps vanligen ut i rymden, vilket slösar bort värdefullt vatten. Genom att mata in väte och koldioxid som utandats av astronater ombord på rymdfarkosten i Solar Foods-processen kan vattnet återvinnas samtidigt som Solein produceras.
”De årliga besparingar som Solein-lösningen medför kan uppgå till tiotals miljoner dollar. Med tanke på den planerade framtida månbasen kan de årliga kostnadsbesparingarna uppgå till hundratals miljoner. Värdet av en tillförlitlig mathållning på Mars-resan är tio, kanske rentav hundra gånger större än i jordens omloppsbana eller på månen”, säger Luukanen.
Läs mer om Solar Foods rymdteknik här.
Mer information:
Arttu Luukanen, Senior Vice President, Space & Defence, [email protected], tfn 010 579 3287
Vad är Solein?Solein är ett mångsidigt protein som tillverkas av luft som vi andas in: I en unik produktionsprocess odlas mikroberna i naturen — en av flera miljarder olika mikrober — genom fermentering, utnyttjande av luft och elektricitet. Solein är en näringsrik och mångsidig råvara som kan ersätta vegetabiliska och animaliska proteiner i alla slags livsmedel. Solein kan också förstärka de egenskaper som livsmedel erbjuder: det kan vara en källa till järn, fibrer eller vitamin B, och det kan ge mat olika teknofunktionella egenskaper. Läs mer |
Källa: Solar Foods