
ESAn yrityshautomo Suomessa tukee avaruuteen liittyvää liiketoimintaa
Euroopan avaruusjärjestö ESAn Suomessa toimiva yrityshautomo ESA BIC Finland on tukenut alkuvaiheen avaruusyrityksiä jo kahdeksan vuoden ajan.
Yrityshautomo järjestää Suomessa vuosittain kaksi hakukierrosta, joissa varhaisen vaiheen startupit voivat hakea mukaan ESAn ohjelmaan. Edellytyksenä ovat avaruuteen liittyvä liiketoiminta, alle viiden vuoden ikä ja liiketoiminnan sijoittuminen Suomeen. Seuraava hakukierros avautuu kesän aikana ja hakemukset tulee jättää viimeistään 14.9.2025.
ESA BIC Finland -historian aikana toiminnassa on ollut mukana 31 yritystä. Ensimmäisenä mukaan valittiin Collective Crunch, ja muita alumniyrityksiä ovat mm. Solar Foods, Kuva Space, Aurora Propulsion Technologies, Elfys ja WinsePower. Yritysten tie hautomokauden jälkeen on vienyt mm. useisiin ESAn kaupallisiin projekteihin, CASSINI- ja NATO Diana -kiihdyttämöihin ja Helsingin pörssiin asti. Suomen avaruusliiketoiminnan kehittämisessä on ESA BIC -toiminnalla ollut siis huomattava merkitys.
ESA BIC Finland -tiimi: (vasemmalta) Riccardo Notarangelo/Vaasan yliopisto, Marika Paakkala/Aalto Startup Center, Jaan Praks/Aalto-yliopisto, Natalie Gaudet/Aalto Startup Center ja Kaisa Ahonen/Aalto Startup Center - © ESA BIC Finland
Euroopan laajuisessa ESA BIC -verkostossa on jo 32 hautomoa 22 jäsenmaassa, ja yhteisö juhli hiljattain 20-vuotista taivaltaan Münchenissä. Yrityshautomon lisäksi ESAn kaupalliseen toimintaan kuuluvat mm. Technology broker- ja Ambassador-roolit, jotka auttavat yrityksiä hyödyntämään ESAssa kehitettyä teknologiaa ja löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tapaamisessa muistutettiin, että kaikenkokoiset yritykset jäsenvaltioista voivat hyödyntää yhteistyötä ESAn kanssa esimerkiksi patenttisalkussa, yritysverkostossa tai kaupallisissa projekteissa, tai testata oman tuotteensa soveltuvuutta avaruustoimintaan vaikkapa kick-start-projektissa.
Suomessa Aalto-yliopiston Startup Center Espoon Otaniemessä koordinoi ESA BIC Finlandin toimintaa, Vaasan yliopisto on mukana partnerina, ja kaupunkiyhteistyötä tehdään Helsingin ja Espoon lisäksi Tampereella ja Turussa. Uusien kaupunkikumppaneiden kartoitus on käynnissä ja ohjelmaan on osallistunut jo yrityksiä usealta paikkakunnalta. Syksyllä 2024 ohjelmassa aloittaneilla KOKO Forestilla ja ColdXraylla on tausta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa, Oniride ja NorthBase osallistuvat ohjelmaan Tampereelta ja SharpNavin juuret ovat Vaasan yliopistossa. Kevään haku päättyi helmikuussa ja arviointiryhmä kokoontui maaliskuussa. Hakijoiden laatu oli arvioijien iloksi erinomainen ja pääsemme tiedottamaan uusista valituista yrityksistä lähiviikkoina.
ESA BIC Finlandin toimitilat sijaitsevat Espoossa - © ESA BIC Finland
ESA BIC Finland hakee myös jatkuvasti uusia yritys- ja yhteisökumppaneita, jotka haluavat tulla mukaan auttamaan Suomen avaruusyritysten kehitystä. Partnerimme tarjoavat esimerkiksi teknistä tai IPR-tukea hautomoon osallistuville yrityksille tai ovat muuten mukana toiminnassa. Järjestämme vuosittain useita tapahtumia sekä tuleville, nykyisille että alumniyrityksille ja kutsumme mielellämme kaikki avaruusteknologiasta kiinnostuneet mukaan. Tilaisuuksistamme saa tietoa parhaiten LinkedIn-sivuamme seuraamalla.
Aalto koordinoi myös uutta ESA Phi-Lab Finland -toimintoa, joka tarjoaa rahoitusta geospatiaalisten innovaatioiden kaupallistamiseen. Projekteissa on myös tarjolla asiantuntijatukea ja infrastruktuurin käyttömahdollisuuksia partnereilta, joita ovat Vaasan yliopisto, Ilmatieteen laitos ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus. Kun yhtälöön lisätään vielä Aallon laitosten satelliitti- ja geoinformatiikan osaaminen ja aktiivinen startup-yhteisö, odotettavissa on varmasti mielenkiintoisia hankkeita, joista osa voi jatkaa polkuaan uutena yrityksenä ESA BIC -yrityshautomossa.
(Kuvat: © ESA BIC Finland)
