Avaruustoimintaa koskeva vakuuttamisvelvollisuus
Avaruustoiminnasta annetun lain (63/2018) 8 §:ssä säädetään avaruustoimintaa koskevasta vakuuttamisvelvollisuudesta. Sen mukaan toiminnanharjoittajan tulee ottaa vakuutus kolmansille osapuolille avaruustoiminnasta aiheutuvien vahinkojen varalta vähintään laissa säädettyyn valtion takautumisoikeuden enimmäismäärään saakka, joka on 60 miljoonaa euroa.
Kolmansille osapuolille aiheutuvien vahinkojen varalta otettavaa vakuutusta voidaan kutsua vastuuvakuutukseksi. Vastuuvakuutukset kattavat avaruustoiminnasta kolmansille osapuolille aiheutuvat henkilö- ja esinevahingot avaruusesineen laukaisuvaiheessa tai sen ollessa kiertoradalla taikka sen palatessa maahan. Avaruustoimintalain pääsääntönä on, että avaruustoiminnalle on otettava vastuuvakuutus, joka mahdollisten vahinkojen varalta kattaa lain vaatiman rahamäärän avaruusesinettä
- lähetettäessä,
- sitä operoitaessa, sekä
- sen palatessa maahan.
Avaruustoimintalaissa säädetään myös siitä, milloin työ- ja elinkeinoministeriö voi olla vaatimatta 8 §:ssä tarkoitettua vastuuvakuutusta. Tämän mukaisesti vakuuttamisvelvollisuudesta poikkeamisen edellytykset tutkitaan:
- laukaisuyhtiön vakuutuksen tai muun vastaavan vakuutuksen kattavuuden perusteella, ja
- avaruustoiminnan riskeistä tehdyn arvion perusteella.
Avaruustoimintalain mukaan työ- ja elinkeinoministeriö voi olla vaatimatta toiminnanharjoittajan erikseen ottamaa vastuuvakuutusta, jos laukaisuyhtiön vakuutus tai muu vastaava vakuutus kattaa olennaisilta osin toiminnanharjoittajan ja valtion vastuun avaruustoiminnan kolmansille osapuolille aiheuttamista vahingoista. Tässä yhteydessä olennaisena pidetään erityisesti vastuuta laukaisuvaiheessa tapahtuneista vahingoista. Lakia säädettäessä on katsottu, että laukaisuvaiheessa tapahtuneiden vahinkojen varalta laukaisuntarjoajalla on pääsääntöisesti laukaisuvaihetta varten vastuuvakuutus, jossa vakuutettuna on myös asiakkaana oleva satelliitin omistaja tai toiminnanharjoittaja.
Kun tällainen vakuutus on, tutkitaan sen kattavuus:
a) rahamäärän osalta: suomalaisen toiminnanharjoittajan ja tämän avaruusesineen tulee olla vakuutettuna vähintään 60 miljoonaan euroon asti, sekä
b) ajallisen/toimintojen kattavuuden osalta: vakuutuksen tulee kattaa vähintään avaruusesineen laukaisuvaihe ja siihen liittyvät toiminnot siihen asti, kunnes avaruusesine on asettunut kiertoradalleen.
Vakuuttamisvelvollisuus pääsääntönä koskee myös laukaisuvaiheen jälkeistä aikaa. Näin vakuutuskysymyksen osalta tulevat katetuksi laukaisuvaihe, kiertoratavaihe ja maahan palautuminen/palauttaminen.
Työ- ja elinkeinoministeriö voi olla vaatimatta vastuuvakuutusta laukaisuvaiheen jälkeiselle ajalle, jos avaruustoiminnan riskeistä tehdyn arvion perusteella riski avaruustoiminnan aiheuttamista vahingoista maan pinnalla, ilmassa ja avaruudessa on työ- ja elinkeinoministeriön hyväksyttävissä. Sallituista riskirajoista säädetään työ- ja elinkeinoministeriön avaruustoiminnasta antaman asetuksen 5 §:ssä.
Jos koko avaruusesineen elinkaaren ajan sen riski törmäyksestä muun, läpimitaltaan vähintään kymmenen senttimetrin kokoisen, avaruusesineen kanssa kiertoradalla on alle avaruustoiminta-asetuksessa säädetyn riskirajan, on vakuuttamisvelvollisuudesta mahdollista poiketa. Lisäksi edellytetään, että todennäköisyys sille, että avaruusesineen tai sen osien palautumisesta tai palauttamisesta maahan aiheutuisi henkilövahinkoja, on alle 1/10 000. Tämän mukaisesti lupaprosessissa tutkitaan avaruustoiminnasta tehty riskiarvio ja siinä lasketut
a) törmäystodennäköisyydet kiertoradalla, sekä
b) henkilövahinkojen todennäköisyys avaruusesineen maahan palautumisen tai palauttamisen osalta.