Avaruushallinnon toimijat
Suomessa eri ministeriöt ja virastot hoitavat avaruustoimintaan liittyviä tehtäviä. Työ- ja elinkeinoministeriö koordinoi toimintaa avaruusasiain neuvottelukunnan, sen sihteeristön ja valmistelujaostojen kautta.
Työ- ja elinkeinoministeriön avaruustiimi toimii Suomen avaruustoimistona ja huolehtii Suomen avaruushallinnon koordinaatiosta. Tiimi toimii avaruusasiain neuvottelukunnan päätoimisena sihteeristönä, koordinoi Suomen kansainvälistä edustamista, vastaa kansallisesta lainsäädännöstä ja osallistuu kansainvälisen sääntelyn kehittämiseen sekä huolehtii suomalaiseen avaruusalaan ja -politiikkaan liittyvästä viestinnästä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on avaruustoiminnan lupaviranomainen ja ylläpitää avaruusesineiden rekisteriä.
Satelliittinavigointijärjestelmät (GNSS) kuuluvat Suomessa liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) hallinnonalalle. Ministeriö johtaa toimialan kansainvälistä yhteistyötä, kansallista valmistelua ja seurantaa.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom toimii LVM:n ohjauksessa vastuuviranomaisena satelliittinavigointiin liittyvissä asioissa. Vastuuviranomaisen keskeisimmät tehtävät ovat EU:n GNSS-järjestelmien kehittämisen kansallinen koordinointi ja Suomen edustaminen ohjelmien työryhmissä, GNSS-järjestelmiin liittyvän tietoturvallisuuden ja yhteiskunnallisen valmiuden edistäminen, GNSS-järjestelmiä koskevan tietoisuuden levittäminen suomalaisessa yhteiskunnassa ja suomalaisen elinkeinoelämän liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen edesauttaminen. Lisäksi Traficom on nimitetty kansalliseksi PRS-viranomaiseksi, joka hoitaa Galileon julkisesti säännellyn palvelun (PRS) lakisääteisiä velvoitteita Suomessa.
Galileon viranomaispalvelu PRS
Traficom toimii myös radiolupaviranomaisena.
Business Finlandin New Space Economy -ohjelma tarjoaa innovaatiorahoitusta, verkostoja ja vientipalveluja suomalaisen avaruusosaamisen kehittämiseksi globaaliksi liiketoiminnaksi.
New Space Economy -ohjelma on tarkoitettu suomalaisille, kasvavaa avaruusalaa uudistaville startup-yrityksille, kasvua hakeville valmistavan teollisuuden yrityksille ja dataa hyödyntäville yrityksille.
Ohjelmassa rahoitetaan myös suomalaista avaruustutkimusta.
Ilmatieteen laitoksen Avaruus- ja kaukokartoituskeskus vastaa polaarialueiden ja lähiavaruuden tutkimuksesta ja toimintaan liittyvästä teknologian kehittämisestä. Tutkimuksen kohteina ovat erityisesti arktinen tutkimus sekä kaukokartoitus, uudet havaintomenetelmät ja avaruus. Avaruus- ja kaukokartoituskeskukseen kuuluva Arktinen avaruuskeskus (FMI-ARC) Sodankylässä vastaanottaa satelliittidataa ja toimittaa dataa sekä siitä tehtyjä tuotteita käyttäjille niin Suomessa kuin eri puolilla maapalloa.
Ulkoministeriön vientivalvonta toimii laissa säädettyjen valvonnanalaisten tuotteiden lupaviranomaisena. Avaruustoimintaan saattaa liittyä sellaisia tuotteita, teknologiaa, palveluita tai muita hyödykkeitä, jotka soveltuvat normaalin siviilikäytön lisäksi myös sotilaallisiin tarkoituksiin. Kaksikäyttötuotteet voivat olla hyvin erilaisia korkean teknologian tuotteita, kuten ydinaineita, erityismateriaaleja ja niihin liittyviä laitteita, elektroniikkaa, tietokonelaitteita, tietoliikenne- ja tiedonsuojauslaitteita sekä esimerkiksi antureita ja lasereita.
Sisäministeriö toimii turvallisen satelliittilaajakaistan ohjelmien (GOVSATCOM ja IRIS2) kansallisena yhteyspisteenä.
Puolustusministeriö vastaa avaruusjärjestelmien hyödyntämisestä puolustuksen tarpeisiin.
Maa- ja metsätalousministeriöllä on todella monipuolista avaruusalan toimintaa.