Hyppää sisältöön

Suomalainen yrityskonsortio toimittaa avaruusteknologioita teolliseen yhteistyöohjelmaan

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 21.11.2024 14.11
Uutinen

ICEYE johtaa teollisuuskonsortiota, joka toimittaa kehittyneitä avaruusteknologioita ja -analytiikkaa Suomen hallituksen F-35-teolliseen yhteistyöohjelmaan. Ohjelma osoittaa Suomen halukkuutta kehittää ja ottaa käyttöön kehittyneitä kaksikäyttöisiä avaruusteknologioita avaruuspohjaisia tiedustelu-, valvonta- ja jälleenkäyttövalmiuksia (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, ISR) varten.

ICEYE, globaali johtaja maahavainnoinnin SAR-satelliittitoiminnassa (SAR, Synthetic Aperture Radar) johtaa konsortiota Suomen puolustusministeriön F-35-ohjelman teollisen yhteistyön ohjelmassa. Konsortio kehittää edistyneitä avaruus- ja yhteisiä tiedusteluteknologioita sekä tiedustelu-, valvonta- ja jälleenkäyttövalmiuksia (ISR) sotilaallisille käyttäjille, kuten Puolustusvoimille.

Konsortio eli ICEYE ja merkittävät suomalaiset teollisuuden toimijat Insta, Huld, DA-Group ja Ilmatieteen laitos toimittajana tekee yhteistyötä Lockheed Martinin kanssa teknologisen kehityksen edistämiseksi. Tähän sisältyy häiriönsietokyvyn, kuten tekoälyanalytiikan (Analytics with Artificial Intelligence, AI), kehittynyt analytiikka ja suorituskykyinen SAR-kuvantaminen kaikkiin sää - ja valaistusolosuhteisiin siten, että se soveltuu erityisesti Naton pohjoisen sivustan vaativiin arktisiin sää - ja valaistusolosuhteisiin. Avaruustiedustelu on edelleen keskeinen väline sotilaallisten operaatioiden tukemisessa maalla, merellä ja ilmassa, ja ohjelma osoittaa suomalaisten halukkuutta kehittää ja ottaa käyttöön modernin taistelukentän operatiivista tehokkuutta ja vaikuttavuutta lisääviä kehittyneitä kaksikäyttöteknologioita.

Puolustus-, ilmailu- ja avaruusteollisuuden johtavien innovoijien yhteistyöllä pyritään tukemaan Puolustusvoimia huoltovarmuuden parantamiseksi ja Suomen aseman vahvistamiseksi edelläkävijänä ilmailu- ja avaruusalan huipputeknologiassa. Kehittyneet suorituskyvyt tarjoavat myös mahdollisuuksia laajentaa ja tehdä yhteistyötä Naton liittolaisten ja muiden ystävällisten maiden kanssa ja pohjustaa konsortion jäsenten viennin kasvua.

Konsortion jäsenet ICEYE, Insta, Huld, DA-Group, Ilmatieteen laitos, Lockheed Martin, Puolustusvoimat ja Suomen puolustusministeriö vetävät hanketta ICEYE:n toimistossa lokakuussa 2024. (Kuva: ICEYE)

”ICEYEN rooli yrityskonsortion vetäjänä on merkittävä virstanpylväs. Kumppanuus vastaa tavoitettamme vahvistaa tietokyvykkyyksiä ja kehittää edistyneitä teknologioita siten, että Puolustusvoimille ja liittoutuneille voidaan antaa strategisen edun ylläpitämiseksi tarvittavat elintärkeät tiedot ja valmiudet”, toteaa strategiajohtaja ja ICEYEn perustaja Pekka Laurila.

Lockheed Martin Space antaa panoksensa seuraavan sukupolven sensorinkäsittelykehikkoon ja tekoälyn (AI) mahdollistamaan Global Automated Target Recognition (GATR) -järjestelmään. Pilvipohjainen GATR-ohjelmisto automatisoi satelliittikuvien analysointia hyödyntämällä syväoppimisalgoritmeja ja avoimen lähdekoodin kirjastoja kohteiden nopeaan tunnistamiseen ja luokitteluun laajoilla alueilla eri puolilla maailmaa.

”Lockheed Martinin edistykselliset operaatioratkaisut antavat Suomen Puolustusvoimille entistä paremman tilannekuvan ja luotettavan päätöksenteon tuen monialaiseen toimintaan”, totesi Lockheed Martin Spacen globaalin liiketoiminnan varatoimitusjohtaja Rod Drury. ”Tämä kansainvälinen teknologiayhteistyö osoittaa Lockheed Martinin sitoutumisen Naton liittolaisten ja operaatiokumppanien 2000-luvun turvallisuusvalmiuksien kehittämiseen.”

Strategisella kumppanuudella Puolustusvoimien kanssa ja aiemmilla hävittäjähankinnoilla teknologiayhtiö Installa on vuosikymmenien kokemus vaativista puolustusratkaisuista. Insta keskittyy vahvasti kehittämään huippuluokan komento - ja hallintajärjestelmiä (C2) sekä dataa ja tekoälyä hyödyntäviä moderneja ratkaisuja, jotka auttavat onnistuneessa monialaisessa toiminnassa.

”Monialaisen toiminnan tärkein edellytys on reaaliaikainen tilannekuva. Haluamme tehdä ainutlaatuista yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten huippuosaajien kanssa ja näin varmistaa tilannekuvaturvallisuuden ja suorituskyvyn jatkuvan kehittämisen yhä verkottuneemmassa maailmassa. Tuomme hankkeeseen syvää ymmärrystä ja maailmanluokan osaamista siitä, miten erilaisia sensoritietoja voidaan käsitellä ja integroida C2-järjestelmiin ja mahdollisesti edelleen Naton liittoutuneiden vastaaviin järjestelmiin”, kertoo Instan vanhempi varapääjohtaja Petri Reiman.

Huldilla on yli 35 vuoden kokemus avaruusalasta sekä laaja kokemus kansallisesta turvallisuudesta ja puolustuksesta. ”Huld on ylpeä nähdessään tämän tärkeän aloitteen käynnistyvän, sillä olemme jo pitkään suunnitelleet innostavaa hanketta kumppaneiden kanssa. Ennakoimme hyödyntävämme parhaita kokemuksiamme sekä digitaalisissa järjestelmissä että tuotesuunnittelussa kehittääksemme tätä kykyä kumppaneidemme kanssa ja osallistuaksemme Suomen puolustukseen ja yhteiskuntamme turvallisuuteen, sanoo johtaja (Defence & Space) Matti Anttila, Huld.

”Turvallisuusinnovaatiot ovat DA-Groupin liikkeellepaneva voima. Tässä konsortiossa tuomme innovaatiomme yhteiseen hyvään ja olemme parempia kumppaneidemme kanssa. Olemme aiemmin osoittaneet, että voimme tehdä isoja asioita. DA-Group odottaa nyt työn käynnistymistä ja tulosten saavuttamista määräajassa”, totesi DA-Groupin toimitusjohtaja Pekka Airola.

”Ilmatieteen laitos on Suomen suurin avaruusalan palvelujen ja tutkimuksen kansallinen julkinen organisaatio. Tämä kehittynyttä satelliittitietoa koskeva kumppanuus keskeisten suomalaisten teollisuustoimijoiden ja Lockheed Martinin kanssa vahvistavat edelleen Ilmatieteen laitoksen roolia satelliittitiedon ja datatuotteiden tarjoajana, sanoo Ilmatieteen laitoksen arktisen avaruuskeskuksen päällikkö Jyri Heilimo.

ICEYE   
Lockheed Martin   
Insta   
Huld   
DA-Group   
Ilmatieteen laitos   

Lähde: ICEYE