Hyppää sisältöön

Suomalainen avaruusseminaari Brysselissä 11.6.2024

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 13.6.2024 12.41
Uutinen
Paneelikeskustelussa (oikealta vasemmalle): Maija Lönnqvist/Työ- ja elinkeinoministeriö, Joost Elstak/ICEYE Oy, Tuomas Tikka/Kuva Space Oy, Minna Palmroth/Helsingin yliopisto, Jenni Tapio/ESA

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti yhdessä Suomen pysyvän EU-edustuston kanssa avaruusaiheisen seminaarin Brysselissä 11.6.2024.

Tilaisuuden avasi kansliapäällikkö Timo Jaatinen, joka toi puheessaan esiin avaruusteknologian merkityksen yhteiskunnalle ja koko Euroopan kilpailukyvylle. Lisäksi hän korosti avaruuden kasvanutta merkitystä turvallisuudelle ja puolustukselle.

Seuraavissa alustuspuheenvuoroissa Tero Vihavainen peilasi parhaillaan valmistelussa olevaa kansallista avaruusstrategiaa muutoksiin kansainvälisessä toimintaympäristössä ja Hanna Viitala kertoi suomalaisesta innovaatiotoiminnasta ja Business Finlandin käynnistämästä Digital Resilience -ohjelmasta, jonka avulla tuetaan innovaatioita ja yritysten kansainvälistymistä myös avaruussektorilla. 

Guillaume de la Brosse EU-komissiosta kuvasi, miten EU kohtaa avaruustoimintaan liittyvät haasteet. Kolme keskeistä prioriteettia, jotka huomioidaan EU:n avaruusohjelman toteuttamisessa ovat valmius (preparedness), turvallisuus ja resilienssi (security & resilience) sekä kilpailukyky (competitiveness). 

Tapahtuman päätteeksi käytiin paneelikeskustelu, jonka moderoi Maija Lönnqvist. Paneelin osallistuivat Tuomas Tikka (Kuva Space Oy), Joost Elstak (ICEYE Oy), Minna Palmroth (Helsingin yliopisto) ja Jenni Tapio (Euroopan avaruusjärjestö ESA). He keskustelivat eri näkökulmista EU:n avaruustoiminnasta, kilpailukyvyn rakentamisesta sekä avaruuden kestävän käytön periaatteista. 

Tilaisuus oli mielenkiintoinen ja keräsi laajan yleisön EU-komission, EU-parlamentin, ESAn, eri jäsenmaiden ja yksityisen sektorin edustajista. 

1. Guillaume de la Brosse/EU-komissio - 2. Panelistit - 
3. Yleisöä - 4. Timo Jaatinen/Työ- ja elinkeinoministeriö