Turvallisuutta taivaalta: EU-jäsenmaille yhteisiä luotettavia satelliitteja

Euroopan unioni tarjoaa luotettavia ja turvallisia satelliittiviestintäpalveluja jäsenmaille avaruusohjelmaan kuuluvalla GOVSATCOM-palvelulla. Näin parannetaan EU:n kykyä vastata uusiin turvallisuusuhkiin ja vähennetään riippuvuutta kolmansien osapuolien satelliiteista.

Toimivilla tietoliikenneyhteyksillä on merkittävä rooli yhteiskunnan toiminnassa ja kriisinkestävyydessä, ja ne ovat elintärkeitä viranomaisten ja kriittisten palveluiden toiminnalle. Satelliittiviestintä mahdollistaa viestintäyhteydet missä tahansa maailmassa, myös alueilla, joilla ei ole maanpäällistä tietoliikenneinfrastruktuuria.

Viime vuosien aikana Euroopan unionin poliittisessa ja turvallisuusympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat unionin kohtaamien uhkien luonteeseen ja vakavuuteen. Osana EU:n avaruusohjelmaa GOVSATCOM-palvelut on suunniteltu vastaamaan näihin haasteisiin. GOVSATCOM varmistaa luotettavien ja turvallisten satelliittiviestintäpalvelujen saatavuuden erityisesti turvallisuuden ja kriittisen infrastruktuurin kannalta keskeisissä tehtävissä.
 

Sisäministeriö vastuuviranomainen Suomessa

GOVSATCOM-palvelut tulevat saataville vuoden 2025 aikana. Suomessa vastuuviranomaisena (CGA) toimii sisäministeriö. Jäsenmaan vastuuviranomainen hallinnoi kansallisia käyttöoikeuksia, ilmoittaa turvallisuusuhkista ja -riskeistä sekä varmistaa, että palvelujen käytössä noudatetaan turvallisuusvaatimuksia. 

Käyttöönoton ensimmäisessä vaiheessa jäsenmaille tarjotaan EU:n jo olemassa olevia satelliittiviestintäpalveluita ja myöhemmin myös yksityisten operaattoreiden tarjoamia palveluita. Pääsy näihin palveluihin turvataan GOVSATCOM-keskittymän (Hub) kautta, joka yhdistää käyttäjät ja satelliittipalvelun tarjoajat.

Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan palveluiden käyttöönottoa. Palvelut keskittyvät kolmeen pääalueeseen: kriisinhallinta, raja- ja merivalvonta sekä keskeisten infrastruktuurien hallinta. Näihin liittyvien tehtävien toimijoilla on tunnistettu erityistarpeita, joita kaupalliset satelliittiviestintäpalvelut eivät täysin pysty täyttämään.  
 

Satelliittiteknologiat vastaamassa turvallisuushaasteisiin

Huhtikuussa 2025 julkaistavassa sisäministeriön teknologiatiekartassa esitellään kyvykkyyksiä ja teknologioita, joita tarvitaan tulevaisuudessa vastaamaan turvallisuushaasteisiin. Satelliittiteknologia on yksi tunnistetuista tulevaisuuden teknologioista sisäisen turvallisuuden toimijoiden kyvykkyyksien parantamiseksi. 

Teknologiatiekartassa selvitettiin myös palveluiden käytön laajuutta Suomessa. Satelliittipohjaiset nopeat yhteydet mahdollistavat globaalit tietoliikennepalvelut syrjäisille ja vaikeasti saavutettaville alueille, joille perinteiset maayhteydet eivät ulotu. Satelliitteja hyödyntämällä voidaan korvata myös maanpäällisiä tietoliikenneyhteyksiä esimerkiksi luonnonkatastrofien yhteydessä. 


Kuvassa on hyödynnetty tekoälyä - Lähde: Microsoft Copilot
 

Viranomaisilla viestintäyhteyksien erityistarpeita 

Satelliittiviestintä mahdollistaa kriittisten palveluiden, kuten pelastuspalveluiden, poliisin ja rajavartioston tehokkaan toiminnan myös poikkeusoloissa. Lisäksi palvelut mahdollistavat saumattoman tiedonkulun ja koordinoinnin eri viranomaisten välillä, mikä on välttämätöntä sisäisen turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Teknologiatiekartassa palveluiden haasteeksi tunnistetaan viiveet ja hyödynnettävyys, mikäli satelliitit sijaitsevat GEO-radalla. Ensi vaiheessa saataville tulevat GOVSATCOM-palvelut hyödyntävät GEO-radalla olevia satelliitteja, joten niiden käytettävyys Suomessa on rajallista. Kansallisen käyttöönoton ensimmäinen vaihe onkin selvittää palvelujen käytettävyyttä Suomessa ja rajojen ulkopuolella.

Satelliittiviestintään liittyy myös merkittäviä uhkia, kuten kyberhyökkäykset niiden ohjausjärjestelmiin. Varautuminen näihin uhkiin on ensiarvoisen tärkeää. Kyberturvallisuutta on parannettava, varajärjestelmät varmistettava ja uhkia on havainnoitava ja torjuttava jatkuvalla valvonnalla.

GOVSATCOM viitoittaa tietä vuonna 2030 käyttöön tulevalle IRIS²-satelliittijärjestelmälle, joka tulee tarjoamaan globaalisti kattavat ja viiveettömät laajakaistapalvelut. 

Sisäministeriö edistää EU:n tarjoamien satelliittiviestintäyhteyksien käyttöönoton selvittämistä ja käyttöä. Yleistä tietoa EU:n tarjoamista satelliittiviestintäpalveluista päivitetään hankkeen sivulle sisäisen turvallisuuden portaali TUOVIin. Palveluun tunnistautuneet käyttäjät voivat hakea käyttöoikeuden työtilaan (Turvalliset satelliittiviestintäyhteydet).

Kuvalähde: European Union Agency for the Space Programme EUSPA

Jonna Kuusivuori Erityisasiantuntija, sisäministeriö