Hyppää sisältöön

”Avaruus on sulautunut osaksi kaikkia taloussektoreita”

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 12.10.2023 16.05
Uutinen

Keskiviikkona, 11.10.2023 Euroopan avaruusjärjestö ESA:n pääjohtaja Josef Aschbacher ja astronautti Luca Parmitano vierailivat Helsingissä. Aamupäivällä Aschbacher osallistui muun muassa puhujana Nordic Deep Tech Business Summit -tapahtumaan.

Keskiviikkona 11.10. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n pääjohtaja Josef Aschbacher ja astronautti Luca Parmitano vierailivat Helsingissä ja osallistuivat moneen korkean tason tapaamiseen. Iltapäivällä Aschbacher keskusteli elinkeinoministeri Wille Rydmanin kanssa ESA:n ajankohtaisuuksista, avaruusgeopolitiikasta sekä avaruuden vastuullisesta hyödyntämisestä. Ministerivierailun jälkeen huippuvieraat olivat kansalaisten tavattavissa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Suomen puolella vierailun järjestäjänä toimi innovaatiorahoituskeskus Business Finland. 

ESA:n pääjohtaja puhujana NORDEEP-tapahtumassa     

Tarkka minuuttiaikataulu tahditti ESA:n delegaation ohjelmaa Helsingissä: aamupäivällä Josef Aschbacher ja Luca Parmitano vierailivat entisen elinkeinoministeri Mika Lintilän kutsumina Eduskuntatalossa, missä he tapasivat sivistys- ja tiedejaoston edustajia. 

Seuraavaksi Aschbacher puhui Aalto yliopistolla järjestetyssä Nordic Deep Tech Business -tapahtumassa (NORDEEP), joka on maailman johtava teknologia- ja liiketoimintahuippukokous. Aschbacher puhui osallistujille avaruuden korostuvasta merkityksestä syväteknologian liiketoimintaympäristössä. 

NORDEEP-tapahtuman jälkeen Aschbacher suuntasi kaukokartoitusteknologiaa valmistavan avaruusteknologiayritys Iceye:n toimitiloihin, missä hän allekirjoitti ESA:n ja Iceye:n väliseen siviiliturvallisuusohjelmaan liittyvän kumppanuussopimuksen. Tämän jälkeen suomalaiset avaruusalan yritykset esittelivät toimintaansa ESA:n vieraille liikelounaan merkeissä.

”Astronautit ovat poikkeuksellisen tavallisia ihmisiä”

Aamupäivällä ESA-astronautti Luca Parmitano oli vuorostaan haastateltavana Team Finland -talossa, minkä jälkeen hän jakoi talon henkilöstölle kokemuksiaan yhteistyöstä kansainvälisellä avaruusasemalla. ”Me astronautit emme ole millään tavalla superihmisiä – olemme itse asiassa poikkeuksellisen tavallisia ihmisiä, mikä on osasyy siihen, miksi meidät ylipäätään valittiin astronauteiksi. Avaruusmissioilla on tärkeää tiedostaa, että konfliktitilanteet ovat vääjäämättömiä. Yhteistyön toimivuuden kannalta on keskeistä, ettei konflikteja vältetä – jos mahdollista, konflikteja kannattaa lähestyä uteliaisuuden kautta”, Parmitano kertoi. 

"Avaruus on sulautunut osaksi kaikkia taloussektoreita”

Iltapäivällä Aschbacher ja Parmitano vierailivat työ- ja elinkeinoministeriössä, missä he tapasivat elinkeinoministeri Wille Rydmanin. Aschbacher avasi ministerille tämän vuoden Space Summit -tapahtuman sekä vuonna 2025 järjestettävän ESA-ministerikokouksen teemoja. Tämän lisäksi Aschbacher ja Rydman keskustelivat avaruusgeopoliittisista kysymyksistä ja vastuullisesta avaruustoiminnasta.

Päivän päätteeksi Aschbacher ja Parmitano olivat kansalaisten tavattavissa Helsingin yliopiston Tiedekulman keskustelutilaisuudessa. Tilaisuutta fasilitoivat Helsingin yliopiston professori Minna Palmroth, joka toimii Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön johtajana, sekä Emilia Kilpua, Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori. 

Keskustelutilaisuuden keskiössä oli avaruuden kestävä käyttö sekä avaruustutkimuksen tulevaisuus. Aschbacher avasi myös avaruuden kasvavaa taloudellista merkitystä: ”Avaruus on sulautunut osaksi kaikkia taloussektoreita. Jos sammuttaisimme kaikki satelliitit yhden päivän ajaksi, seuraukset olisivat katastrofaaliset. Muun muassa tietoliikenne romahtaisi totaalisesti.” 

Omalla puheenvuorollaan Luca Parmitano puhui avaruustutkimuksen hyödyistä tieteelle ja teknologialle. Puheen päätteeksi Parmitano nosti esiin avaruustutkimuksen merkittävän inspiroivan potentiaalin: ”Me kaikki tarvitsemme inspiraatiota – avaruus tarjoaa poikkeuksellisen voimakkaan inspiraation lähteen.” 
 

© ESA: Itävaltalainen Josef Aschbacher astui Euroopan avaruusjärjestön pääjohtajan virkaan vuonna 2021, mitä ennen hän toimi mm. ESA:n kaukokartoitusohjelmakomitean puheenjohtajana.
 

Italialaisastronautti Luca Parmitano on yksi Euroopan astronauttijoukkojen kuudesta astronautista. Parmitano valittiin astronauttijoukkoihin vuonna 2009, jonka jälkeen hän on osallistunut kahdelle avaruuslennolle kansainväliselle avaruusasemalle. Siellä hän on oleskellut yhteensä yli vuoden ja on toteuttanut ESA:n ”Volare”- ja ”Beyond”-missioita. Ensimmäisellä avaruuslennollaan Parmitano joutui hengenvaaralliseen tilanteeseen: avaruuskävelyn aikana Parmitanon kypärä alkoi täyttyä vedellä, minkä seurauksena Parmitano uhkasi hukkua. Hetkellisestä sokeudesta huolimatta Parmitano onnistui palaamaan aluksen sisälle.