Hoppa till innehåll

”Rymden har integrerats i alla ekonomiska sektorer”

SpaceFinland
Utgivningsdatum 12.10.2023 16.05 | Publicerad på svenska 27.10.2023 kl. 11.57
Nyhet

Onsdagen den 11 oktober 2023 besökte generaldirektören för Europeiska rymdorganisationen ESA Josef Aschbacher och astronauten Luca Parmitano Helsingfors. På förmiddagen deltog Aschbacher bland annat som talare i Nordic Deep Tech Business Summit.

Onsdagen den 11 oktober generaldirektören för Europeiska rymdorganisationen ESA Josef Aschbacher och astronauten Luca Parmitano besökte Helsingfors och deltog i flera möten på hög nivå. På eftermiddagen diskuterade Aschbacher med näringsminister Wille Rydman om ESA:s aktualiteter, rymdgeopolitik och ansvarsfullt utnyttjande av rymden. Efter ministerbesöket träffade toppgästerna medborgare i Tankehörnan vid Helsingfors universitet. På den finländska sidan arrangerades besöket av innovationsfinansieringsverket Business Finland.
 

ESA:s generaldirektör talade vid NORDEEP-evenemanget 

Ett exakt minuttidsplan påskyndade programmet för ESA:s delegation i Helsingfors: på förmiddagen be-sökte Josef Aschbacher och Luca Parmitano Riksdagshuset på inbjudan av den tidigare näringsministern Mika Lintilä, där de träffade företrädare för kultur- och vetenskapssektionen.

Därefter talade Aschbacher vid världens ledande teknologi- och affärstoppmöte Nordic Deep Tech Business (NORDEEP) vid Aalto universitet. Aschbacher diskuterade med deltagarna om rymdens framträdande betydelse i den djupteknologiska affärsmiljön

Efter NORDEEP-evenemanget begav sig Aschbacher till lokalerna för rymdteknikföretaget Iceye, som tillverkar fjärranalysteknik. Där undertecknade han ett partnerskapsavtal om det civila säkerhetsprogrammet mellan ESA och Iceye. Därefter presenterade finländska rymdföretag sin verksamhet för ESA:s gäster under en affärslunch. 
 

”Astronauterna är ovanligt vanliga människor”

På förmiddagen intervjuades ESA-astronauten Luca Parmitano i Team Finland-huset, varefter han delade med sig av sina erfarenheter av samarbete på den internationella rymdstationen till personalen. ”Vi astronauter är inte supermänniskor på något sätt — vi är faktiskt ovanligt vanliga människor, vilket är en bidragande orsak till att vi överhuvudtaget valdes till astronauter.” Med rymdmissioner är det viktigt att vara medveten om att konfliktsituationer är oundvikliga. Med tanke på ett fungerande samarbete är det viktigt att konflikter inte undviks – om möjligt lönar det sig att närma sig dem med nyfikenhet”, berättade Parmitano.
 

"Rymden har blivit en del av alla ekonomiska sektorer”

På eftermiddagen besökte Aschbacher och Parmitano arbets- och näringsministeriet, där de träffade näringsminister Wille Rydman. Aschbacher öppnade upp för ministern om årets Space Summit-evenemang samt teman för ESA:s ministermöte som ska ordnas 2025. Dessutom diskuterade Aschbacher och Rydman rymdgeopolitiska frågor och ansvarsfull rymdverksamhet.

I slutet av dagen träffade Aschbacher och Parmitano medborgarna vid ett diskussionsmöte i Tankehörnan vid Helsingfors universitet. Evenemanget faciliterades av Minna Palmroth, professor vid Helsingfors universitet och chef för Spetsforskningsenheten för hållbar rymdvetenskap och rymdteknik, och Emilia Kilpua, professor i rymdfysik vid Helsingfors universitet.

Diskussionen fokuserade på hållbar användning av rymden och framtiden för rymdsexploreringen. Aschbacher förklarade också rymdens växande ekonomiska betydelse: ”Rymden har integrerats i alla ekonomiska sektorer.” Om vi stängde av alla satelliter för en dag skulle konsekvenserna bli katastrofala. Bland annat skulle datakommunikationen kollapsa totalt.”

Luca Parmitano talade i sitt anförande om fördelarna med rymdutforskning för vetenskap och teknologi. Avslutningsvis lyfte Parmitano fram den betydande inspirerande potentialen med rymdutforskning: ”Vi behöver alla inspiration – rymden erbjuder en exceptionellt kraftfull inspirationskälla.”
 

© ESA: Österrikes Josef Aschbacher tillträdde tjänsten som generaldirektör för Europeiska rymdorganisationen 2021, och före det var han bland annat ordförande för ESA:s kommitté för fjärranalysprogram.
 

Den italienske astronauten Luca Parmitano är en av de sex astronauterna i de europeiska astronautkåren. Parmitano valdes ut till astronautkåren 2009, varefter han deltog i två rymdfärder till en internationell rymdstation. an har stannat där  i totalt mer än ett år och genomfört ESA:s uppdrag ”Volare” och ”Beyond”. Under sin första rymdfärd hamnade Parmitano i en livshotande situation: under en rymdvandring  började Parmitanos hjälm fyllas med vatten, vilket ledde till att Parmitano hotade att drunkna. Trots tillfällig blindhet lyckades Parmitano återvända till skeppet.