Avaruustekniikka-alan suomalaispioneeri ICEYE sai ensimmäisen toimeksiannon NASAlta
9. elokuuta ICEYE US sai ensimmäisen toimeksiannon Yhdysvaltain avaruusjärjestö NASAlta. Toimeksianto on osa NASAn tiedemissiojohdon geotieteellisen osaston rahoittamaa piensatelliittidatan hankintaohjelmaa.
Suuri virstanpylväs kaupalliselle SAR-toiminnalle
Avaruustekniikka-alan yritys ICEYE US sai ensimmäisen toimeksiannon NASAn piensatelliittidatan hankintaohjelman puitteissa. Ohjelman yhteydessä ICEYE US ja NASA ovat solmineet monivuotisen puitesopimuksen, josta tiedotettiin tämän vuoden maaliskuussa. Toimeksianto mahdollistaa NASAlle pääsyn ICEYE:n tuottamaan SAR-dataan (”Synthetic-Aperture Radar Data”), jotta sen hyödynnettävyyttä voitaisiin arvioida NASAn geotieteellisten tutkimustavoitteiden saavuttamiseksi. ICEYE:n tuottama SAR-data täydentää NASAn omaa tietokantaa monipuolisella havaintoaineistolla. Asiayhteyteen liittyvässä tiedotteessaan ICEYE korostaa NASAn ja ICEYE US:n välille syntyneen sopimuksen merkitystä kaupalliselle kaukokartoitusdatalle: ”ICEYE US:n ja NASAn sopimus on merkittävä virstanpylväs kaupalliselle SAR-toiminnalle Yhdysvalloissa.” Myös Will McCarty, NASA CSDA-ohjelman (”Commercial Smallset Data Acquisition”) tutkija, kommentoi yhteistyötä: “NASA odottaa innolla ICEYE:n datan arviointia geotieteiden tutkimus-, analyysi- ja sovellusportfolioidemme yhteydessä.”
Monitorointia säässä kuin säässä
ICEYE US on suomalaisen ICEYE Oy:n tytäryhtiö ja operoi satelliittejaan Kalifornian Irvinestä käsin. Vuonna 2014 perustettu avaruustekniikka-alan pioneeriyritys ICEYE Oy tuottaa miltei reaaliaikaista ja sääolosuhteista riippumatonta kaukokartoitusdataa. ICEYE:n toiminta perustuu SAR-tutkilla varustettuihin satelliitteihin, jotka havaitsevat myös pilvien, pimeyden ja savun lävitse. Perinteinen sähköoptinen kaukokartoitusteknologia oli pitkälti säätilojen armoilla. Noin 70% kartoitettavasta maastosta ollessa pilvikerroksen tai pimeyden peitossa, SAR-tutkien pilvikerroksen läpäisevä havaintokyky mahdollistaa kaukokartoituksen ennennäkemättömässä mittakaavassa. ICEYE:lle on myönnetty laajaa kansainvälistä tunnustusta ja yritys lukeutuu monitorointipalveluiden tarjoajien kärkeen.
Yhteistyö NASAn kanssa on suuri harppaus nuorelle suomalaisyritykselle. ICEYE US:n toimitusjohtaja Eric Jensen kommentoi NASAn toimeksiantoa myönteisesti: ”Olemme riemuissamme siitä, että NASAn tutkijat ympäri Yhdysvaltoja saavat pääsyn pienoissatelliittikonstellaatiomme luotettavaan datavirtaan ja osoittavat kaupallisen SAR-teknologian arvon tiedeyhteisölle.”
Lue lisää: