Hyppää sisältöön

ESA BIC Finland laajentaa toimintaansa länsirannikolle ja Tampereelle

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 2.9.2023 4.29
Uutinen
© Aurora Propulsion Technologies / ESA BIC Finland

ESA BIC Finland käynnistää toimintansa myös Suomen länsirannikolla ja Tampereella. Euroopan avaruusjärjestön hautomoverkostoon kuuluva yrityskiihdyttämö tarjoaa avaruusalan startupeille verkostoitumis- ja rahoituspalveluita. Ohjelman viimeisin valintakierros suoritettiin elokuun lopussa Vaasan yliopistossa.

Suomen Euroopan avaruusjärjestön hautomoverkosto (ESA Business Incubation Center Finland) laajenee Suomen länsirannikolle ja Tampereelle: Vaasan yliopisto ja Turun Science Park muodostavat ”ESA BIC Finlandin West Coast Hubin”, jonka vetovastuu on Vaasan yliopistolla. Yliopisto tiedottaa West Coast Hubin toimialueen kattavan Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan välisen alueen. Alueellista toimipistettä suunnitellaan Vaasan yliopiston teknologiakeskus Technobothaniaan. Tampereen ESA BIC-ohjelman toteutuksesta vastaa Business Tampere, kuten ESA BIC Finlandin mediatiedotteesta käy ilmi. Startup-kiihdyttämön päätoimipiste pysyy Aalto Startup Centerissa Espoon Otaniemessä, jolla säilyy myös hautomotoiminnan koordinointivastuu. Toiminnan laajenemisen yhteydessä Vaasan yliopisto on tehnyt yhteistyösopimuksen Aalto Startup Centerin kanssa. 

Tueksi myös teknistä ja kaupallista osaamista
ESA BIC-verkosto tukee avaruusteknologiaa hyödyntäviä tai kehittäviä startup-yrityksiä sekä rahoituksella että teknisellä ja kaupallisella osaamisella. Yrityskiihdyttämöverkoston tavoite on saattaa avaruusalan startupeja ”new space”-aikaan ja tukea niiden menestystä kaupallistuneen avaruussektorin liiketoimintaympäristössä. Esimerkiksi ESA BIC Finland-rahoituksen saanut Aurora Propulsion Technologies on ponnistanut vakiintuneeksi avaruustoimijaksi, joka kehittää avaruusalusten kiertoradalta poistamiseen tähtääviä ratkaisuja.

"Yritykset pääsevät kiinni ESAn tutkimusinfraan ja -ohjelmiin"
ESA BIC Finlandin toiminta pyrkii myös avaruusalan startup-yritysten kansainvälistymisen tukemiseen, kuten Vaasan yliopiston avaruustaloushankkeista vastaava professori Heidi Kuusniemi korostaa Vaasan yliopiston uutisessa aiheesta: ”ESAn ja Business Finlandin rahoituksen sekä yksilö- ja ryhmävalmennusten lisäksi hautomoon valitut yritykset pääsevät kiinni ESAn tutkimusinfraan ja -ohjelmiin ja saavat hyödyllisen yhteistyökumppaniverkoston.”

Inkubaatiorahoituksen suuruus enimmillään 85 000 euroa
Avaruusalan startup-yritykset voivat hakea ESA BIC-rahoitusta ympäri vuoden. Valintapäätökset tehdään kahdesti vuodessa ESA BIC Finlandin ja Business Finlandin nimitetyn valitsijaryhmän toimesta. Hautomo-ohjelmaan valikoituneille pienyrityksille myönnetty inkubaatiorahoitus voi olla kokonaissummaltaan jopa 85 000 euron suuruinen. Viimeisin valintakierros suoritettiin elokuun lopussa Vaasan yliopistossa.