Hyppää sisältöön

Missiona Suomen nuoren avaruussukupolven yhdistäminen: SGAC Finland:in ensimmäisessä verkostoitumistapahtumassa taottiin huomisen avaruusalaa

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 2.8.2023 19.01
Uutinen

Space Generation Advisory Council (SGAC) Finland:in ensimmäinen verkostoitumistapahtuma kokosi perjantai-iltana kokoon sankoin joukoin korkeakouluopiskelijoita ja nuoria ammattilaisia. Osallistujien moninaiset koulutustaustat peilaavat avaruusalan monipuolisuutta.

SGAC Finlandin yhteyshenkilöt Tiia Tikkala ja Kiira Tiensuu

Perjantai-iltana 28.7. Helsingin Teerenpeli-baarin yläkerta täyttyi avaruusaiheisesta puheensorinasta: SGAC Finland:in ensimmäinen verkostoitumistapahtuma oli käynnistymässä. Tilaisuuden järjestäjinä toimivat SGAC Finland:in yhteyshenkilöt Kiira Tiensuu, projektipäällikkö teknologiayritys ASRO:lla, sekä syksyllä Münchenin teknillisessä yliopistossa avaruustekniikan maisteriopintonsa aloittava Tiia Tikkala.

”Olemme positiivisesti yllättyneitä suuresta osallistujamäärästä”, he kommentoivat. Paikalle oli saapuneet noin kolmekymmentä korkeakouluopiskelijaa ja nuorta avaruusalan ammattilaista mitä erilaisimmilta taustoilta: Avaruusalalle klassisesti valmistavien aineiden, kuten astrofysiikan ja avaruusteknologian, rinnalla osallistujat edustivat muun muassa oikeustieteitä ja humanistisia aloja. ”Osaajia tarvitaan laaja-alaisesti eri koulutustaustoilla. Hienoa, että avaruus kiinnostaa myös nuoria”, Tero Vihavainen, avaruusasiain neuvottelukunnan sihteeristön johtava asiantuntija, kommentoi SGAC Finland:in lanseeraustapahtumaa. 


Laajin avaruusverkosto nuorille aikuisille: aktiivinen yli 165 maassa
Space Generation Advisory Council SGAC on maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edustamaan 18-35 vuotiaita korkeakouluopiskelijoita ja nuoria avaruusalan ammattilaisia YK:ssa, avaruusteollisuudessa, avaruusjärjestöissä, sekä yliopistoissa. Päätavoitteenaan SGAC pyrkii yhdistämään nuoria avaruustoimijoita sekä tukemaan heitä omien kantojen kehittämisessä ja niiden edistämisessä. SGAC:lla on yli 25’000 jäsentä 165 eri maasta ja on täten maailman laajin avaruusverkosto nuorille aikuisille. SGAC:n missio on ”rohkaista ja tukea nuorta sukupolvea edistämään ihmiskuntaa avaruuden rauhanomaisella käytöllä”, joka palvelee järjestön visiota ”rauhanomaisesta ja inklusiivisesta avaruuden käytöstä kaikkien hyödyksi.” 


Pysyvä tarkkailijajäsen YK:n avaruuskomiteassa
Kansainvälisesti SGAC tekee tiiviisti yhteistyötä vaikutusvaltaisten avaruustoimijoiden kuten Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:n kanssa. Järjestö osallistuu myös aktiivisesti YK:n avaruuskomitean (COPUOS) toimintaan. Tämä liittynee myös SGAC:n historiaan: Alun alkujaan SGAC perustettiin Wienissä järjestetyssä YK:n kolmannessa avaruuskonferenssissä (UNISPACE III) vuonna 1999. Kuten ns. ”Vienna Declaration, Space and Human Development”:sta käy ilmi, SGAC vastaa tarvetta eräänlaiselle ”neuvontamekanismille, joka tukisi nuorten […] osallistumista yhteistyöpohjaiseen avaruustoimintaan maailmanlaajuisesti”. 

Vuonna 2001 SGAC:sta tuli YK:n avaruuskomitean pysyvä tarkkailijajäsen. Tarkkailijajäsenen status on mahdollistanut SGAC:n jäsenille mm. osallistumisen lukuisiin YK:n istuntoihin ja konferensseihin. SGAC:n toiminta YK:ssa ei kylläkään rajoitu pelkästään tarkkailijarooliin: SGAC vaikuttaa YK:n avaruuspolitiikkaan esittämällä mm. projektiryhmiensä laatimia kantoja ja tutkimustuloksia. YK:n talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC) jäsenenä SGAC osallistuu myös YK:n vuosittaiseen yleiskokoukseen. Osallistumisellaan YK:n toimintaan SGAC tuo esille tulevaisuuden avaruustoimijoiden näkökulman avaruusasioiden päätöksenteossa.
 
Missiona Suomen nuoren avaruussukupolven yhdistäminen 
Suomessa SGAC:n toiminta on käynnistynyt tänä vuonna. ”Tutustuimme Tiian kanssa viime syksynä Pariisissa International Astronautical Congress -konferenssissa. Olimme molemmat jo pienimuotoisesti mukana SGAC:n toiminnassa ja keskustelimme tuolloin, kuinka hienoa olisi saada Suomeenkin SGAC:n toimintaa ja yleisesti aktiivisempi nuorille suunnattu alan verkosto. Siitä se ajatus sitten lähti ja kun loppuvuodesta National Point of Contact -paikat tulivat hakuun, haimme molemmat Suomen yhteyshenkilön paikkaa ja tulimme valituiksi”, Kiira Tiensuu kommentoi SGAC Finland:in perustamista. 

Verkostoitumistapahtuma oli SGAC Finland:in ensimmäinen tapahtuma. Illan aikana Tiensuu ja Tikkala antoivat yleiskatsauksen SGAC:sta ja valottivat järjestön kansallista ja kansainvälistä toimintaa. Suomeen suunnitellaan lisää verkostoitumistapahtumia, SGAC:n kansainvälisten mahdollisuuksien edistämistä sekä opiskelijoiden tutustuttamista avaruusalalle. Mietinnän alla on myös vuonna 2025 järjestettävä Pohjoismaiden yhteistapahtuma. ”SGAC Finland on vielä varhaisessa vaiheessa ja otamme mielellämme vastaan tapahtumaideoita”, kutsuvat Tiensuu ja Tikkala. 

SGAC Finland:in toiminnan ohella Tiensuu ja Tikkala esittelivät myös SGAC:n projektiryhmät, joissa perehdytään avaruussektorin eri alueisiin. Nämä käsittelevät mm. avaruusliiketoimintaa, avaruutta ja yhdenvertaisuutta sekä avaruusturvallisuutta. Tiensuu ja Tikkala kertovat myös SGAC:n kansainvälisistä tapahtumista: Näitä ovat esimerkiksi vuosittain Kansainvälisen Astronauttikongressin yhteydessä järjestettävä ”Space Generation Congress” tai ”Space Generation Fusion Forum”. Foorumi toteutetaan vuosittain järjestettävän Space Symposium:in puitteissa, joka on yksi suurimmista kansainvälisistä avaruusfoorumeista.

SGAC tarjoaa myös ammatillisia ja koulutuksellisia kehitysmahdollisuuksia, joiden tavoitteena on mahdollistaa tasavertainen pääsy avaruusalalle. ”Avaruusalan ammatit näyttäytyvät liian usein saavuttamattomilta ja moni hylkää unelman urasta avaruusaiheiden parissa täysin syyttä. Tukemalla avaruusasioista innostuneita nuoria, SGAC tekee arvokasta työtä. Avaruussektori on saavutettava ja avaruusaiheisiin toiveammatteihin on kannustettava. Ei tämä – pelkkää – rakettitiedettä ole”, Tero Vihavainen kommentoi SGAC:n toimintaa.

Lue lisää: 
https://spacegeneration.org/regions/europe/finland