Uusi MOOC-kurssi: Sustainable Space
Lokakuun 21. päivänä 2024 käynnistetty MOOC-kurssi ”Sustainable Space” (MOOC = Massive Open Online Course) on nyt avoin kaikille kiinnostuneille. Kurssilla esitellään kattavasti näkökohtia, jotka ovat kriittisiä avaruuden kestävän käytön, sen näkymien ja haasteiden ymmärtämisen kannalta.
Avaruudesta on tullut elintärkeä nyky-yhteiskunnalle. Satelliittien laukaisujen määrä kasvaa edelleen, ensimmäisiä megakonstellaatioita rakennetaan ja uusia avaruusyhtiöitä syntyy jatkuvasti. Avaruusteollisuus on jo nyt suuri, ja vuoteen 2035 mennessä maailman avaruustalouden arvioidaan nousevan 1,8 biljoonaan dollariin (World Economy Forum). Lisäksi kaupalliset avaruuslennot yleistyvät, ja valmistautuminen Kuuhun palaamiseen ja ihmisten lähettämiseen Marsiin on käynnissä. Laajeneva avaruustoiminta tuo kuitenkin mukanaan uusia kestävyyshaasteita, joista useimmat vaikuttavat maapallon ympäristöön ja kiertoratojen käytettävyyteen planeettamme ympärillä.
Toisaalta avaruustoiminta auttaa ratkaisemaan kestävyyskysymyksiä esimerkiksi kaukokartoitussatelliittien avulla, ja ehkä jonakin päivänä avaruudesta voitaisiin kerätä energiaa ja arvokkaita resursseja. Jotta voimme hyötyä avaruudesta ja hyödyntää sen mahdollisuuksia tuleville sukupolville, meidän täytyy ymmärtää sen kytkökset yhteiskuntaan, talouteen ja oikeudellisiin puitteisiin.
Kurssi on maksuton ja se voidaan suorittaa milloin tahansa ja omaan tahtiin. Harjoitusten (monivalinta) päätyttyä saa 2 opintopistettä Helsingin avoimesta yliopistosta. Kurssi soveltuu kaikille avaruudesta kiinnostuneille, joilta ei edellytetä aiempaa tietämystä avaruusfysiikasta tai fysiikasta. Se kattaa seuraavat aiheet:
• Aurinko-, heliosfääri- ja auringonpurkaukset
• Satelliittien, kiertoratojen ja kantorakettien perusteet, astronauttikoulutus
• Satelliittien tehtävät, avaruuden kaupallistaminen ja kestävää kehitystä edistävät toimet
• Avaruusromu
• Avaruuslainsäädäntö ja -etiikka
• Maan lähiavaruus ja avaruussää
• Tulevat miehitetyt avaruuslennot Kuuhun ja Marsiin, resurssien keräileminen avaruudesta, Maan matalan kiertoradan tulevaisuus ja avaruusmatkailu
Kurssin ovat valmistelleet Helsingin yliopiston tutkijat osana Suomen Akatemian Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikköä.
Emilia Kilpua
Professori, Helsingin yliopisto