Ny MOOC-kurs: Sustainable Space
MOOC-kursen ”Sustainable Space” (MOOC = Massive Open Online Course) som lanserades den 21 oktober 2024 är nu öppen för alla intresserade. Kursen kommer att ge en omfattande introduktion om aspekter som är avgörande för förståelsen av en hållbar användning av rymden, dess framtidsutsikter och utmaningar.
Rymden har blivit avgörande för det moderna samhället. Antalet satellituppskjutningar fortsätter att öka, de första megakonstellationerna håller på att byggas och nya rymdföretag dyker ständigt upp. Rymdindustrin är redan stor, och år 2035 beräknas den globala rymdekonomin uppgå till 1,8 biljoner dollar (World Economy Forum). Dessutom blir kommersiella rymdfärd allt vanligare, och förberedelser pågår för att återvända till månen och skicka människor till Mars. Men dessa expanderande rymdaktiviteter medför nya hållbarhetsutmaningar, de flesta av dem påverkar jordens miljö och användbarheten av omloppsbanor runt vår planet.
Å andra sidan bidrar rymdverksamheten till att lösa hållbarhetsfrågor, t.ex. genom fjärrobservationssatelliter, och en dag kanske energi och värdefulla resurser kan skördas från rymden. För att kunna dra nytta av rymden och utnyttja dess potential för kommande generationer måste vi förstå dess koppling till samhället, ekonomin och de rättsliga ramarna.
Kursen är kostnadsfri och kan genomföras när som helst och i egen takt. När övningarna är klara (flerval) får du två studiepoäng från Helsingfors öppna universitet. Kursen är lämplig för alla som är intresserade av rymden utan föregående kunskaper om rymdfysik eller fysik. Den kommer att omfatta följande ämnen:
• Sol-, heliosfär- och soleruptioner
• Baser för satelliter, omloppsbanor och bärraketer, astronautträning
• Uppgifter för satelliter, kommersialisering av rymden och aktiviteter som främjar hållbarhet
• Rymdskrot
• Rymdrätt och -etik
• Rymd och rymdväder nära jorden
• Framtida bemannade rymdflygningar till månen och Mars, insamling av resurser från rymden, framtiden för jordnära omloppsbanor och rymdturism
Kursen har utarbetats av Helsingfors universitet som en del av Finlands Akademis Spetsforskningsenheten för hållbar rymdvetenskap och rymdteknik.
Emilia Kilpua
Professor, Helsingfors universitet