Hyppää sisältöön

Voimakkain aurinkomyrsky yli kahteen vuosikymmeneen on iskenyt Maahan

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 14.5.2024 14.20
Uutinen
Kuvituskuva. COLOURBOX

Maata on kohdannut voimakkain aurinkomyrsky vuoden 2003 jälkeen, kertoo Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Geomagneettinen myrsky voi aiheuttaa myös ajoittaisia häiriöitä esimerkiksi satelliitteihin, navigaattoreihin, radioyhteyksiin tai äärimmäisessä tapauksessa ongelmia sähkönjakeluun.

Torstaista 9.5.2024 lähtien Auringossa on tapahtunut useita roihupurkauksia. Niihin liittyvät koronan massapurkaukset ovat saavuttaneet maapallon. Massapurkaukset näkyvät revontulina. Viime viikonloppuna näyttäviä revontulia havaittiin Suomessa, myös aivan eteläosissa. Maata kohti on matkalla vielä useita Auringosta lähteneitä koronan massapurkauksia.

Viranomaiset kehoittivat satelliittioperaattoreita, lentoyhtiöitä ja sähköyhtiöitä ryhtymään varotoimiin mahdollisten Maan magneettikentän muutosten aiheuttamien häiriöiden varalta. Suomessa sähkönjakelu kestää geomagneettisia myrskyjä muita maita paremmin muun muassa hyvin avaruussäätä sietävien muuntajien vuoksi.

Aurinkomyrsky on Auringon voimakas hiukkaspurkaus, josta tulee hiukkaspilvi Maahan. Toisin kuin auringonpurkaus, joka kulkee valon nopeudella ja saavuttaa Maan noin kahdeksassa minuutissa, aurinkomyrskyt eli koronan massapurkaukset liikkuvat hitaammin. Viranomaiset arvioivat vauhdin nykyisen keskiarvon olevan 800 kilometriä sekunnissa.

Aurinkomyrsky liittyy auringonpilkkuihin. Nyt tapahtuneet purkaukset ovat perujaan mittavasta auringonpilkkuryppäästä, joka on 17 kertaa planeettaamme leveämpi. Aurinko lähestyy 11 vuoden syklin huippua, joka tuo mukanaan lisääntynyttä aktiivisuutta. Aurinkomyrskyjen vaikutukset ovat maapallolla sitä voimakkaammat, mitä lähempänä magneettista napaa havaintoalue sijaitsee.

Voimakas aurinkomyrsky on kaatanut ihmiskunnan historiassa muutaman kerran sähköverkon. Keväällä 1989 melko voimakas geomagneettinen myrsky aiheutti yhdeksän tuntia kestäneen sähkökatkon Kanadassa. Syksyllä 2003 tällainen myrsky kaatoi Malmön sähköverkon Ruotsissa ja vaurioitti sähköinfrastruktuuria Etelä-Afrikassa. Historian voimakkain avaruusmyrsky oli vuonna 1859, jolloin lennätinlinjojen liialliset virrat aiheuttivat sähköiskuja teknikoille ja jopa sytyttivät joitakin lennätinlaitteita tuleen. 

Ilmatieteen laitoksen mukaan suuret geomagneettiset häiriöt eli myrskyt kestävät tyypillisesti pari päivää. Jos massapurkauksia tulee useampi peräkkäin, magneettisesti häiriöinen aika voi kestää yhtäjaksoisesti viikonkin.

Ilmatieteen laitoksella on toiminut avaruussääpäivystys vuodesta 2014 lähtien. Avaruussääpäivystyksessä seurataan avaruussäätä ympäri vuorokauden ja laaditaan revontuliennusteita.

Ilmatieteen laitos – Avaruusmyrskyt   
Ilmatieteen laitos – Revontulet   
Taivaanvahti – Ursan havaintojärjestelmä  
Maahan iski 165 vuotta sitten aurinkomyrsky, joka voisi tuhota nykyiset sähköverkot – Nyt siitä selvisi uutta tietoa  


Lähteet: Ilmatieteen laitos, Helsingin Sanomat, Uusi Suomi, Yle, MTV