Den starkaste solstormen på över två decennier har drabbat jorden
Jorden har drabbats av den starkaste solstormen sedan 2003, rapporterar Förenta staternas federala organisation för väder och oceaner NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). En geomagnetisk storm kan också orsaka tidvis störningar t.ex. i satelliter, navigatorer, radioförbindelser eller i extrema fall problem med eldistributionen.
Sedan torsdagen den 9 maj 2024 har det skett flera rovutbrott i solen. De massutbrott av koronan som är förknippade med dem har nått jorden. Massutbrotten syns som norrsken. De norrskenor som såg ut förra helgen upptäcktes i Finland, också i de södra delarna. Flera massutbrotten av koronan från solen är på väg mot landet.
Myndigheterna uppmanade satellitoperatörerna, flygbolagen och elbolagen att vidta försiktighetsåtgärder vid eventuella störningar till följd av förändringar i jordens magnetfält. I Finland tål eldistributionen geomagnetiska stormar bättre än i andra länder bland annat på grund av transformatorer som tål rymden väl.
Solstorm är solens kraftiga partiklar, som blir ett moln av partiklar på jorden. Till skillnad från solutbrottet, som går i ljusets hastighet och når jorden på åtta minuter, rör sig solstormarna, dvs. massutbrotten av koronan, långsammare. Myndigheterna uppskattar den nuvarande genomsnittliga hastigheten till 800 kilometer per sekund.
Solstormen är kopplad till solfläckar. De nu inträffade utbrotten är ett solfläckskluster som är 17 gånger så brett som vår planet. Solen närmar sig toppen av 11-årscykeln, som för med sig ökad aktivitet. Ju närmare den magnetiska polen observationsområdet ligger, desto starkare blir effekterna av solstormar på jorden.
En kraftig solstorm har några gånger i mänsklighetens historia störtat elnätet. Våren 1989 orsakade den relativt kraftiga geomagnetiska stormen ett nio timmar långt elavbrott i Canada. Hösten 2003 förstörde en sådan storm Malmö elnät i Sverige och skadade elinfrastrukturen i Sydafrika. Den starkaste rymdstormen i historien var 1859, då överflöd av telegraflinjer orsakade elektriska attacker mot tekniker och till och med satte eld på vissa telegrafapparater.
Enligt Meteorologiska institutet varar stora geomagnetiska störningar, dvs. stormar, vanligen i ett par dagar. Om flera masslossningar inträffar efter varandra kan en magnetiskt störd tid räcka en hel vecka.
Meteorologiska institutet har haft rymdväderjour sedan 2014. Under rymdväderjouren följer man upp vädret dygnet runt och gör upp prognoser för norrskenet.
Himlakollen – Ursas observationssystem
Källor: Meteorologiska institutet, Helsingin Sanomat, Uusi Suomi, Yle, MTV