Hyppää sisältöön

Avaruudesta avaimet ilmastonmuutoksen torjuntaan

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 9.12.2021 11.58
Uutinen
Metsää

Suomessa luodaan avaruusteknologian avulla ratkaisuja, joilla pystytään mm. edistämään kestävää kehitystä ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

Nopeasti kasvava määrä suomalaisia yrityksiä kehittää avaruusteknologiaratkaisuja niin kotimaahan kuin kansainvälisille markkinoillekin. Ratkaisuilla pystytään muun muassa edistämään kestävää kehitystä ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

Moni suomalaisyritys hyödyntää avaruusteknologiaa kestävän kehityksen ratkaisuissa. Esimerkiksi Kuva Space auttaa käyttämään vettä ja lannoitteita optimaalisesti maataloudessa, ja ICEYE monitoroi ilmastonmuutoksen aiheuttamia tulvia sekä auttaa palveluillaan minimoimaan tulvien vaikutusta ihmisiin ja infraan. Aurora Propulsion Technologies tekee töitä avaruuden kestävän käytön eteen valmistamalla pienimpiin satelliitteihin plasmaliekoja, joiden avulla satelliitit palaavat kiertoradalta eivätkä jää sinne vaaralliseksi avaruusromuksi.

CollectiveCrunch näyttää metsien voinnin avaruudesta

Suomalaissaksalaisen CollectiveCrunchin ratkaisut tehostavat luonnonvarojen käyttöä, parantavat laajojen metsäalueiden hoitoa ja varastoivat hiilidioksidia metsänkasvatuksen keinoin. Tekoälyllä on keskeinen rooli avaruusteknologiassa; kun dataa on paljon, tekoälyn avulla se saadaan käsiteltyä loppukäyttäjälle.

– Yhdistelemme Linda Forest -tekoälyalustamme avulla erilaista ilmasto- ja maantieteellistä dataa metsänomistajien käyttöön. Siitä on iso apu metsien seurannassa ja hoidossa sekä mikroilmaston tarkkailussa. Asiakkainamme on Pohjoismaiden ja Baltian suurimpia metsänomistajia, ja olemme parhaillaan laajentumassa pilottien kautta uusille markkinoille, kuten Etelä-Amerikkaan. Missiomme on muuttaa maailman ymmärrys metsistä luomalla tarkin ja skaalautuvin analytiikkajärjestelmä kestävän kehityksen metsämarkkinoille, messuille osallistuva CollectiveCrunchin Suomen toimitusjohtaja Jarkko Lipponen sanoo.