Hyppää sisältöön

Uusi avaruustalous on valmis nousuun, kiitos suomalaisten innovaatioiden

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 31.1.2022 14.42
Uutinen

Uusi avaruustalous ottaa valtavan harppauksen kun avaruusteknologia suunnataan tulevien elinehtojen parantamiseksi maapallolla.

Alan kasvaessa innovatiiviset suomalaisyritykset ovat edelläkävijöitä hyödyntäen avaruudessa käyttämiään digitaalista ja teknologiaosaamista sekä huipputekniikan taitojaan maan pinnalle.

Morgan Stanleyn avaruusryhmän mukaan maailmanlaajuinen avaruusteollisuus nousee yli 1 biljoonaan dollariin vuoteen 2040 mennessä, kun yritykset käyttävät avaruusteknologiaa ja innovaatioita ratkaistakseen kysymyksiä, jotka vaikuttavat elämäämme, kuten ilmastonmuutos, merenpinnan nousu, villit metsäpalot ja jään sulamisaste.

Suomesta on nopeasti tulossa teknologinen suurvalta, jonka innovaatiot ovat johtaneet ”astroyrittäjyyden” kasvuun ja uuden avaruustalouden syntymiseen. Itsenäiset avaruusyhtiöt uudistavat perinteisiä liiketoimintamalleja, kehittävät nopeampaa ja halvempaa pääsyä avaruuteen kuin koskaan ja edistävät kaukokartoituksia kaukana nykyisistä satelliittivalmiuksista.

Suomen tukemiin uusiin avaruusaloitteisiin kuuluu mikrosatelliitteja, jotka seuraavat ilmastonmuutoksen vaikutuksia ympäristöön, kuten tulvia ja luonnonkatastrofeja.

Yksi tällainen aloite on ICEYE. Yritys, joka on lähes saavuttanut ”yksisarvisen aseman” – jonka arvo on yli 1 miljardia euroa – ja sekoittaa perinteistä maa-alueiden kuvantamista synteettisen apertuurin tutkilla eli suuren laskennallisen läpimitan tutkilla (SAR) mikrosatelliiteissa. SAR-tekniikka pystyy tuottamaan luotettavia kuvantamistietoja milloin tahansa ja missä tahansa säässä myös pimeyden ja pilvisten olosuhteiden aikana, mikä tekee siitä sopivan ratkaisun kohteiden havaitsemiseen, kohteiden ja toiminnan seurantaan sekä moneen muuhun.

”ICEYE on ollut meille uskomaton matka ja olemme erittäin ylpeitä tiimimme edistymisestä lyhyessä ajassa”, sanoo ICEYE:n toimitusjohtaja Rafal Modrzewski.

Olemme laukaisseet yhteensä 16 satelliittia vuodesta 2018 lähtien ja ICEYE on nyt maailman suurimman SAR-konstellaation operaattori. Allekirjoitimme myös useita tärkeitä kumppanuuksia ja saavutimme merkittäviä merkkipaaluja, kuten yhteistyö Euroopan avaruusjärjestö ESAn kanssa, jossa liityimme kolmannen osapuolen missioiden dataportfolioon ja nousimme ensimmäiseksi eurooppalaiseksi avaruusyhtiöksi, joka virallisesti liittyi maailman suurimpaan satelliittikaukokartoitusohjelmaan Copernicukseen.”

Toinen dynaaminen avaruusteknologian innovaatio on suomalainen, avaruuden kestävään käyttöön keskittyvä Aurora Propulsion Technologies. Aurora yhdistyi yhdysvaltalaisen Rocket Lab’n kanssa tarkoituksenaan laukaista satelliitti testatakseen avaruusromun poistoon tarkoitettua teknologiaa. Avaruusromulla tarkoitetaan romua, joka on peräisin esimerkiksi yhä avaruudessa olevista, mutta ei enää toimivista satelliiteista. 

Asiantuntijat arvioivat, että maapalloa kiertää tällä hetkellä miljoonia palasia romua, joiden määrää avaruusteknologian kustannusten lasku todennäköisesti lisää entisestään. AuroraSat-1 CubeSat sisältää järjestelmiä, jotka auttavat palauttamaan satelliitteja takaisin maahan.

VTT on yksi Euroopan luonnonvarojen kestävän käytön  ja satelliittiteknologian johtavia tutkimuslaitoksia. Sadat satelliitit keräävät jatkuvasti tietoa maapallon pinnasta ja ilmakehästä luonnonvarojen kestävän käytön tueksi. VTT:n kaukokartoitusteknologiaan kuuluu suomalaisen Kuva Space -yrityksen käyttämä hyperspektrikuvaus. Kuva Space rakentaa maailman tehokkainta kasvi- ja maaperätiedon päivittäispalvelua, joka auttaa hallitsemaan luonnonvaroja ja kasvattamaan taloutta kestävämmin. Teknologia on ensimmäinen nanosatelliittiin lentävä infrapunahyperspektrikuvaaja ja kaikkien aikojen pienin avaruudessa lentävä esine (alle 500 g).

Avaruusalan arvoa maapallon elämään ei voi aliarvioida. Planeettaamme kiertävät satelliitit tarjoavat mitä tarkimmat sijaintitiedot, sääraportit ja ennustemyrskyt. Ne seuraavat ilmastoamme päivittäin ja tuottavat arvokasta tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista, kuten merenpinnan noususta, maastopaloista ja ilmakehän muutoksista. Ne yhdistävät miljoonia ihmisiä ja pystyvät yhdistämään luke-mattomia ihmisiä, joilla ei ole pääsyä eristyksissä oleville alueille. Niiden avulla tunnistetaan ja ehkäistään laitonta kalastusta ja metsäkatoa sekä varmistetaan valtioiden turvallisuus seuraamalla ja todentamalla toimijoiden käyttäytymistä.