Europeiska astronauter kommer att övervaka sin strålningsexponering med finska ASRO:s mätinstrument

Aboa Space Research Oy:s (ASRO) strålningsmätare reste i slutet av 2022 mot månen ombord på NASAs Orion-rymdfarkost och samlade in data om rymdens strålningsförhållanden. ASRO planerar att fokusera sin verksamhet särskilt på vidareutveckling av strålningsmätningsinstrument och mikroskopteknologi som behövs i rymden.
Teknologiföretaget ASRO, som specialiserar sig på rymdmätinstrument, har startat ett nytt projekt med målet att vidareutveckla ESA Active Dosimeter (EAD) strålningsmonitorerna som användes i NASAs Artemis-program. I det nu påbörjade utvecklingsprojektet kommer monitorerna att utvecklas till bärbara versioner.
”Vi är stolta över att vi var den enda finska leverantören vars teknologi användes på den första Artemis-flygningen. Med hjälp av data som samlats in av våra EAD-monitorer fick rymdorganisationerna bekräftat att Orions passagerarmodul är säker för framtida bemannade månfärder”, berättar ASRO:s verkställande direktör Jussi Lehti.
Nästa steg i strålningsmätning
På den första Artemis-flygningen var fem av ASRO:s EAD-strålningsmonitorer fästa vid Orion-farkostens väggar. Nästa steg är att använda monitorerna på Lunar Gateway-rymdstationen, som är en del av Artemis-programmets fortsättning och är designad som en permanent bas på månens omloppsbana.
ASRO har tillverkat EAD-utrustning i samarbete med den tyska rymdorganisationen DLR i över tio år. I detta projekt är ASRO huvudleverantör och DLR underleverantör, medan ASRO tidigare har haft rollen som underleverantör.
I det nu påbörjade projektet kommer EAD-strålningsmonitorerna att utvecklas till versioner som astronauterna kan bära med sig, fästa direkt på rymddräkten. Batteritiden för utrustning kommer att förbättras, och de kommer att få ytterligare funktioner som trådlös dataöverföring. Utrustningen är i samma storleksklass som en mobiltelefon.
Utrustningen som ASRO har utvecklat används för att trygga europeiska astronauters arbete i rymden, både på den internationella rymdstationen och på de kommande Artemis-flygningarna till månen. Instrumenten för strålningsmätning kommer att användas av astronauterna via ESA.
Artemis-programmets långsiktiga mål är att förbereda sig för bemannade Mars-flygningar.
”Det är verkligen fantastiskt att vi får vara med även i fortsättningen av Artemis-programmet, som kan ta mänskligheten längre än någonsin tidigare. Strålning är ett betydande hot mot människor på rymdfärder. För att lyckas behövs noggrann information om rymdens strålning, så att astronauterna klarar sig i exceptionella förhållanden”, fortsätter Lehti.
Biologisk forskning i rymden
Förutom strålningsmonitorer fokuserar ASRO särskilt på utvecklingen av sitt Mini Fluorescence Microscope. Det miniatyriserade mikroskopet möjliggör realtidsavbildning av biologiska prover i rymden. Det ska ha lika bra funktioner som ett bordsmikroskop.
”För närvarande görs biologisk forskning i rymden huvudsakligen genom att undersöka prover på jorden, skicka dem till rymden och undersöka proverna igen efter återkomsten. Med mikroskopet får man mycket mer realtidsinformation om hur proverna reagerar i rymden. Teknologin har många tillämpningsområden, till exempel inom medicin och läkemedelsutveckling”, säger ASRO:s produktchef Kiira Tiensuu, som ansvarar för mikroskopets utveckling.
Mikroskopet utvecklas inom ESA:s program för teknikutveckling, och dess första flygning till rymden är planerad till 2026. Teknologin kan i fortsättningen utnyttjas till exempel vid kommersiella rymdstationer och även på jorden i användningsområden där mätinstrumenten ska föras till ett prov i känsliga miljöer.
”Våra utvecklade strålningsmonitorer och mikroskop kan stödja varandra i forskningsanvändning. Monitorerna ger information om strålningsmiljön, och mikroskopet kan avbilda strålningens effekter på celler.”
Nya marknader i jordens omloppsbana
ASRO är en unik aktör inom sitt område i Finland, men rymdrelaterad verksamhet i sig är på uppgång. I Finland finns det till exempel företag som utvecklar teknik för fjärranalys, det vill säga avbildning av jorden, och den finska rymdindustrin upplever för närvarande en stark tillväxt.
ESA och NASA har flyttat sitt fokus till erövringen av månen och planeringen av Mars-flygningar. Dessutom förväntas den internationella rymdstationens verksamhet avslutas år 2030, varefter kommersiella aktörers lösningar kommer att ta över. Rymdsektorn är dock på global uppgång.
”Tjänster relaterade till låg omloppsbana och satelliter kommer i framtiden att köpas oftare från kommersiella aktörer. Vårt mål är, utöver de nuvarande projekten, att öka verksamheten med strålningsmätnings- och mikroskoplösningar för rymdmiljön, så framtiden för rymdteknologi ser lovande ut för ASRO”, sammanfattar Lehti.
Mer information:
Produktchef Kiira Tiensuu, Aboa Space Research Oy, 050 406 3197
EAD-strålningsmonitor installerad på Orion-farkosten. (Bild: NASA)