Europeiska rymdorganisationen ESA:s företagsinkubator söker lovande finländska startupföretag
Genom ESA BIC Finland -programmet, som samordnas av Aalto-universitetets startup-accelerator, stöder Europeiska rymdorganisationen ESA verksamheten för rymdrelaterade startup i deras inledande skeden. För att komma med behöver man inte planera satelliter – till exempel mathållningen under extrema förhållanden är lika viktig.
Europeiska rymdorganisationen ESA:s företagsinkubator ESA BIC Finland i Finland ordnar årligen två ansökningsomgångar där startupföretag i ett tidigt skede kan ansöka om att få delta i ESA:s företagsinkubatorprogram. En förutsättning är rymdrelaterad affärsverksamhet, ålder under fem år och etablering av affärsverksamheten i Finland. Aalto Startup Center i Otnäs i Esbo samordnar ESA BIC Finlands verksamhet, Vasa universitet deltar som partner och stadssamarbete bedrivs förutom i Helsingfors och Esbo också i Tammerfors och Åbo.
”Den rymdförbindelse som krävs för våra startupföretag kan vara till exempel affärsverksamhet som baserar sig på satellitdata, odlingsmetoder som lämpar sig för rymdförhållanden eller material som fungerar i extrem kyla. Vi vill uppmuntra företagen att fundera över sin potential ur rymdbranschens synvinkel och hjälpa dem att göra innovativa idéer till framgångsrik affärsverksamhet”, säger Kaisa Ahonen, projektchef för ESA BIC Finland.
De företag som klarar ansökningsprocessen får mångsidigt stöd från inkubatorn – till exempel träning och tekniskt stöd i anslutning till finansiering av affärsverksamhet, kommunikation, marknadsföring och teambyggande av partnerföretag. Deltagarna blir också en del av det internationella samfundet för Aalto-universitetets Startup Center och dess finländska partner samt ESA BIC. ESA och Business Finland finansierar de startupföretag som valts ut för programmet tillsammans under ett ettårigt program med högst 90 000 euro.
Av de nya företag som valts med hösten 2024 söker NorthBase, den första privata byggaren av satellitstationer i Norden, nu internationell tillväxt.
”Lapplands nordliga läge och Finlands utmärkta datakommunikationsförbindelser erbjuder informationssäkra och koldioxidneutrala tjänster för satellitoperatörer globalt. Vi förväntar oss att ESA BIC -nätverket hjälper oss i detta mål”, säger Tommi Rasila, verkställande direktör för NorthBase.
En av de startupföretag som valts med är KOKO Forest från Helsingfors, som utvecklar nya processer för hälsokontroll av skogar med hjälp av högupplösta satellitbilder.
”Att delta i ESA BIC:s och partnernas jordobservationsekosystem är viktigt för oss. Vi kan betjäna våra kunder inom skogsbruket bättre än tidigare”, berättar Samuli Junttila, huvudforskare för KOKO Forest.
Av de företag som tidigare deltagit i programmet utvecklade till exempel Solar Foods en lösning för matproduktion i rymden och under förhållanden som Mars, Kuva Space tjänster för hyperspektrissatelliter och Collective Crunch tillämpning av artificiell intelligens och fjärranalys inom skogsbruket.
”Genom att delta i ESA BIC -programmet blev vi en del av ESA:s ekosystem och hjälpte oss att hitta möjligheter till ytterligare finansiering. Utöver de finansiella fördelarna förenade programmet oss med en teknikplattform som hjälper oss att bättre förstå vilka tjänster som är viktiga för oss och att planera vår verksamhet vidare. ESA BIC -ekosystemets förmåga till fjärranalys är imponerande och människor är mycket hjälpsamma”, säger Rolf Schmitz, verkställande direktör och andra grundare för Collective Crunch.
Den nya ansökningstiden för ESA BIC -programmet har nu inletts och pågår till och med den 23 februari 2025. För första gången krävs det också att de sökande beaktar ansvarsfullhet i sina planer.
Ytterligare information:
Kaisa Ahonen
projektchef, ESA BIC Finland
050 3503573
[email protected]
Källa: Cision News