Hoppa till innehåll

Säkra satellitkommunikations- tjänster ökar den nationella försörjningsberedskapen

På grund av digitaliseringen, förändrade geopolitiska läget och ökning i cyber- och hybridhoten har behovet av säkra och tillförlitliga kommunikationsförbindelser ökat.

Europeiska unionen inledde 2023 ett nytt program, unionsprogrammet för säker konnektivitet, för att svara på dessa nuvarande och framtida utmaningar. IRIS²-satellitsystem kommer att erbjuda säkra kommunikationstjänster för EU och dess medlemsstater samt kommersiella bredbandsförbindelser i Europa och i strategiskt viktiga geografiska områden som regionen runt Arktis och Afrika.

Unionens program för säker konnektivitet främjar EU:s digitala omställning. Programmet fokuserar på satellitkonstellation IRIS², ett system med flera omloppsbanor, som kan öka den samlade resiliensen, konnektivitet och säkerhet i kommunikationsnäten. Om IRIS² förverkligas möjliggör det snabba och säkra konnektivitetstjänster före utgången av decenniet. Målet är att garantera EU:s medlemsstater säkra, suveräna och globala anslutningstjänster som svarar mot deras operativa behov, såsom skydd av kritisk infrastruktur, yttre förbindelser och gränskontroll.
 

Det nya satellitsystemet skulle stärka samhällets kristålighet

Finland är beroende av markbundna datanät. Fungerande kommunikationsförbindelser utgör grunden för ett modernt samhälle. Kommunikationsförbindelsernas funktion kan vara hotad av flera orsaker. Naturfenomen, såsom stormar, kan orsaka avbrott i markbundna förbindelserna. Å andra sidan finns det också en risk för uppsåtliga hot som orsakas av människor, såsom cyberattacker och krig. Till exempel i Rysslands anfallskrig mot Ukraina förstördes kommunikationsförbindelserna och ersattes med den kommersiella Starlink-tjänsten.

När världsläget förändras måste man också i Finland förbereda sig på identifierade och ännu oidentifierade hot. Till exempel Virve 2 -tjänsten erbjuder myndigheter och försörjningsberedskapskritiska aktörer bredbandiga mobiltjänster. Kommunikationsförbindelsernas funktionssäkerhet har också förbättrats genom kommersiella satellittjänster. För närvarande finns det dock utmaningar i beredskapen. Säkerheten och funktionssäkerheten i fråga om kommersiella satellittjänster kan inte helt och hållet tryggas i myndighetsverksamheten och dessutom är deras täckning delvis bristfällig särskilt i östra Finland.

Om IRIS² genomförs kommer det att omfatta områden där det inte tidigare funnits fungerande kommunikationsförbindelser. De globala förbindelserna säkerställs genom satellitkonstellation med flera omloppsbanor, där de fördelar som satelliter med låg-, hög- och medelhög omloppsbana erbjuder kombineras. IRIS² skulle stärka Finlands nationella säkerhet och samhällets kristålighet genom säkra och täckande kommunikationsförbindelser.
 

Flera användargrupper skulle dra nytta av det nya satellitsystemet

Den nationella förstudien om användargrupper och användningsbehov har bara inletts. På EU-nivå har användningsbehoven utretts redan 2021 inom ramen för ENTRUSTED-projektet. Enligt utredningen kan de satellitkommunikationstjänster som EU erbjuder utnyttjas för att skydda kritisk infrastruktur, gräns- och sjöbevakning, yttre förbindelser och olika krishanteringsinsatser. Som användargrupper har i detta skede identifierats myndigheter, operatörer av kritisk infrastruktur, Finlands representationer och statens ledning.

Enkäten om användningsbehov 2021 besvarades av cirka tio finländska myndigheter och organisationer. Under de senaste åren har säkerhetsläget i Europa förändrats och vi kan anta att behovet av och medvetenheten om säkra satellitkommunikationer har ökat. Organisationerna har eventuellt fattat egna beslut och upphandlingar på grund av det ökade beredskapsbehovet, men frågan har inte samordnats på nationell nivå.
 

Finland utreder möjligheterna att ta i bruk säkra satellitkommunikationstjänster

Inrikesministeriet tillsatte i april 2024 ett projekt för att utreda hur säkra satellitkommunikationstjänster  kan tas i bruk i Finland och vilka som behöver dessa tjänster. Syftet med projektet, som pågår till utgången av 2025, är att lägga fram ett förslag till användningsbehov, användargrupper, förvaltningsmodell samt behövliga anslag för ibruktagande och användning av tjänsterna.

Arbetet med att utreda användargrupperna inleds efter sommaren. Vi har redan nu identifierat flera möjliga användargrupper, men alla behov är ännu inte kända. Utöver de aktörer som är väsentliga med tanke på den kritiska infrastrukturen och försörjningsberedskapen finns det i Finland också andra potentiella användargrupper inom den offentliga förvaltningen som vi ännu inte har identifierat och som för närvarande planerar sina egna lösningar. För att kunna planera en kostnadseffektiv och nationell lösning är det viktigt att identifiera och inkludera också dessa användargrupper i arbetet.

Finland utreder införandet av EU:s säkra satellitkommunikationstjänster  
 

Källor:
https://defence-industry-space.ec.europa.eu/ 
https://www.euspa.europa.eu/ 
https://entrusted.eu/  

Foto: Gränsbevakningsväsendet 

Kolumnen har också publicerats på inrikesministeriets webbplats.  

Jonna Kuusivuori Specialsakkunnig, inrikesministeriet