Hyppää sisältöön

Avaruusyhteistyössä piilee suuri innovaatiopotentiaali: ”Suomella ja Coloradolla on paljon annettavaa toisilleen”

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 27.9.2023 15.15
Uutinen
© NASA / ISS / Shane Kimbrough: Denver, Colorado

Suomi ja Colorado tiivistävät yhteistyötään avaruussektorilla: helmikuussa 2022 Suomi ja Colorado allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan, joka on jatkumoa monivuotiselle tiede- ja teknologiayhteistyölle. Tiede- ja teknologiasopimuksen seurantakomitea kokoontui viime viikolla Helsingissä.

Kansainvälinen yhteistyö on avaruustoiminnassa keskeisessä asemassa ja Suomenkin avaruussektori on kytköksissä laajaan kansainväliseen yhteistyöverkostoon. Tiettyjen yhteistyökumppaneiden kanssa Suomi pyrkii syventämään yhteistyötään entisestään – näin myös Coloradon osavaltion kanssa, jonka kanssa Suomi allekirjoitti viime vuoden helmikuussa yhteisymmärryspöytäkirjan. Yhteistyön tavoitteena on Suomen ja Coloradon yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyöpotentiaalin tunnistaminen ja hyödyntäminen: ”Selvitämme

Suomen ja Coloradon avaruussektorin kyvykkyyksiä ja kehitämme osapuolia yhdistävää ekosysteemistä toimintaa”, kommentoi Kimmo Kanto, Business Finlandin avaruustiimin vetäjä. 
Suomen ja Coloradon välinen avaruusyhteistyö on jatkumoa monivuotiselle tiede- ja teknoklogiayhteistyölle. Viime viikolla tiede- ja teknologiasopimuksen seurantakomitea kokoontui Helsingissä: "Myös ilmastoteemaan liittyvä kaukokartoitus ja avaruustutkimus olivat vahvasti esillä", kommentoi Jonna Lehtinen, joka työskentelee kehittämispäällikkönä työ- ja elinkeinoministeriössä.


Lisää yhteistyömahdollisuuksia NASA:n ja NOAA:n suuntaan

Kesäkuussa Kimmo Kanto osallistui Team Finland -delegaation kanssa vierailuun Coloradon Denveriin. Suomen osallistuminen oli laajaa – muun muassa ABOA Space Research, Aurora Propulsion Technologies, ICEYE, Kuva Space ja Skyfora lähettivät edustajiaan paikan päälle vierailemaan paikallisissa avaruusalan yrityksissä. Kanto kuvaa tunnelmaa innostavaksi ja arvioi yhteistyösopimuksen osuneen Suomen kannalta hyvään saumaan: ”Business Finlandin toteuttaman ”New Space Economy” -ohjelman ansiosta Suomella on kattava kuvaus avaruussektorinsa kasvuhalukkaista ja kansainväliseen vientiin kykenevistä yrityksistä. Tämä tukee yritysten kansainvälistymistä merkittävästi.” 

Kansainvälistymiseen halutaan kannustaa myös Suomen ja Yhdysvaltain välisten markkinaesteiden purkuun tähtäävällä toiminnalla. Avaruusalan suomalaisyrityksiä toimii tosin tänäkin päivänä jo Yhdysvaltain markkinoilla, kuten esimerkiksi ICEYE Oy:n tytäryhtiö ICEYE US, joka sai elokuussa ensimmäisen toimeksiannon Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:lta. ”Toivomme sopimuksen luovan lisää mahdollisuuksia yritysten keskinäiseen yhteistyöhön sekä NASA:n ja Yhdysvaltain sää- ja valtamerentukimusorganisaatio NOAA:n suuntaan”, kommentoi Kanto. 


Luontainen yhteistyökumppani Suomelle

Coloradon osavaltio on Yhdysvaltain toiseksi suurin ilmailu- ja avaruusalan keskus ja pyrkii avaruusalan murroksen äärellä laajentamaan yhteistyötään kasvuhalukkaiden yritysten kanssa. ”Colorado on luontainen yhteistyökumppani Suomelle. Suomella ja Coloradolla on paljon annettavaa toisilleen ja yhteistyön potentiaali on suuri”, kommentoi Kanto. 

Yhteistyön keskiöön on asetettu kestävän kehityksen ja ilmastoresilienssin edistäminen. Konkreettisesti tämä merkitsee muun muassa tutkimuslaitosten välistä innovaatioyhteistyötä: varsinkin ilmakehä- ja avaruussäätutkimuksen saralla sekä Suomessa että Coloradossa on tehty pioneerityötä. Tutkimuskyvykkyyksien yhdistämisestä Kanto odottaa koituvan merkittävää innovaatiopotentiaalia. Yhteistyössä aiotaan keskittyä myös meriliikenteen valvontaan, maatalouden tehostamiseen, luonnonvarojen seurantaan ja kvanttitekniikan kehittämiseen. 

Suomeen on perustettu korkealaatuisia suurlaskentakyvykkyyksiä, kuten Tieteen tietotekniikan keskuksen (CSC) LUMI supertietokone sekä Helsingin yliopiston professori Minna Palmrothin kehittämä Vlasiator-avaruussääsimulaattori. Viime vuonna CSC allekirjoitti sopimuksen Coloradon kanssa, jonka puitteissa myös coloradolaisille tutkimusorganisaatioille myönnettiin oikeus supertietokoneen datan hyödyntämiseen.
 



© SpaceFinland: Kimmo Kanto on pitkän linjan avaruusammattilainen: uransa alkuvaiheessa geofyysikko työskenteli satelliittipohjaisten palveluiden ja avaruusliiketoiminnan kehittämisen parissa yksityisellä sektorilla. Vuonna 2005 Kanto siirtyi Tekesiin (nykyinen Business Finland), missä hän on toiminut asiantuntijan, yksikön johtajan ja rahoituspäättäjän tehtävissä. Hän on Business Finlandin edustaja avaruusasiain neuvottelukunnassa ja Suomen päädelegaatti Euroopan avaruusjärjestön neuvostossa.




© Fade Creative / CSC: Euroopan nopein supertietokone LUMI sijaitsee Kajaanissa. 


Lisätietoja: 

Kimmo Kanto, Head of Space, Business Finland: kimmo.kanto(@)businessfinland.fi
Jonna Lehtinen, kehittämispäällikkö, työ- ja elinkeinoministeriö: jonna.lehtinen(@)gov.fi 


Lue lisää: