Hoppa till innehåll

Samarbete inom rymdsektorn innebär en betydande innovationspotential: "Finland och Colorado har mycket att erbjuda varandra"

SpaceFinland
Utgivningsdatum 27.9.2023 15.15 | Publicerad på svenska 27.9.2023 kl. 15.48
Nyhet
© NASA / ISS / Shane Kimbrough: Denver, ISS

Finland och Colorado fördjupar sitt samarbete inom rymdsektorn: I februari 2022 undertecknade Finland och Colorado ett samförståndsavtal som är en fortsättning på flerårigt samarbete inom vetenskap och teknologi. Uppföljningskommittén för vetenskap- och teknologiavtalet sammanträdde förra veckan i Helsingfors.

Internationellt samarbete inom rymdsektorn är av central betydelse, och även Finlands rymdsektor är kopplad till ett omfattande internationellt samarbetsnätverk. Med vissa samarbetspartners strävar Finland efter att fördjupa sitt samarbete ytterligare – detta är också fallet med delstaten Colorado, som Finland undertecknade ett samförståndsavtal med i februari förra året. Målet med samarbetet är att identifiera och utnyttja samarbetspotentialen hos företag och forskningsorganisationer i Finland och Colorado: "Vi ska undersöka kapaciteten inom rymdsektorn och utveckla ekosystem för verksamhet som förenar båda parter", säger Kimmo Kanto, chef för Business Finlands rymdteam.

Rymdsamarbetet mellan Finland och Colorado är en fortsättning på flerårigt vetenskapligt och teknologiskt samarbete. Förra veckan sammanträdde övervakningskommittén för vetenskap och teknologiavtalet i Helsingfors: "Även frågor om fjärranalys och rymdforskning relaterade till klimattemat var starkt uppmärksammade i diskussionerna", säger Jonna Lehtinen, chef för utveckling på arbets- och näringsministeriet.
 

Fler samarbetsmöjligheter med NASA och NOAA

I juni deltog Kanto i en delegation från Team Finland som besökte Denver i Colorado. Finlands deltagande var omfattande – bland annat sände ABOA Space Research, Aurora Propulsion Technologies, ICEYE, Kuva Space och Skyfora representanter för att besöka lokala rymdföretag. Kanto beskriver stämningen som inspirerande och bedömer att samarbetsavtalet kom i rätt tid för Finland: "Tack vare Business Finlands genomförda New Space Economy program har Finland en omfattande bild av företag inom rymdsektorn som är villiga att växa och att exportera internationellt. Detta stöder avsevärt företagens internationalisering."

Internationalisering ska även uppmuntras genom åtgärder som syftar till att avlägsna marknadshinder mellan Finland och USA. Än idag verkar finska rymdföretag på den ame-rikanska marknaden, såsom dotterbolaget ICEYE US, som i augusti fick sitt första uppdrag från den amerikanska rymdorganisationen NASA. "Vi hoppas att avtalet kommer att skapa fler möjligheter för ömsesidigt samarbete mellan företag och i riktning mot NASA och den amerikanska väder- och havsforskningsorganisationen NOAA", säger Kanto. 
 

Naturlig samarbetspartner för Finland

Delstaten Colorado är USA:s näst största centrum för flyg- och rymdsektorn och strävar efter att utvidga sitt samarbete med tillväxtvilliga företag inför omvälvning av rymdsektorn. "Colorado är en naturlig samarbetspartner för Finland. Finland och Colorado har mycket att erbjuda varandra, och potentialen för samarbete är stor", säger Kanto.

Samarbetet fokuserar på att främja hållbar utveckling och klimatanpassning. Konkret innebär detta bland annat innovationssamarbete mellan forskningsinstitut: särskilt inom atmosfär- och rymdväderteknik har banbrytande arbete gjorts i både Finland och Colorado. Kanto förväntar sig en betydande innovationspotential när forskningskapaciteterna sammanförs. Samarbetet kommer också att fokusera på övervakning av sjöfart, ökad effektivitet inom jordbruk, övervakning av naturresurser och utveckling av kvantteknik.

Finland har etablerat högkvalitativa superberäkningsresurser, såsom CSC:s LUMI superdatorn och Vlasiator-rymdvädretssimulatorn, utvecklad av professor Minna Palmroth vid Helsingfors universitet. Förra året undertecknade Centret för vetenskaplig databehandling CSC ett avtal med Colorado, inom ramen för vilket också forskningsorganisationer i Colorado fick rätten att utnyttja superdatorns data.

 © SpaceFinland: Kimmo Kanto är en rymdproffs med lång erfarenhet: I början av sin karriär arbetade han som geofysiker med utveckling av satellitbaserade tjänster och rymdverksamhet inom den privata sektorn. År 2005 gick Kanto över till Tekes (nuvarande Business Finland), där han har haft uppdrag som expert, enhetschef och finansiell beslutsfattare. Han är Business Finlands representant i Delegationen för rymdärenden och Finlands huvuddelegat i Europeiska rymdor-ganisationens råd.© Fade Creative / CSC: Europas snabbaste superdator, LUMI, är belägen i Kajana.

Mer information:

Kimmo Kanto, Head of Space, Business Finland: kimmo.kanto(@)businessfinland.fi
Jonna Lehtinen, utvecklingschef, arbets- och näringsministeriet: jonna.lehtinen(@)gov.fi 


Läs mer: