Hyppää sisältöön
SGAC

SGAC Finland: Verkosto nuorille avaruusalan ammattilaisille ja yliopisto-opiskelijoille

Space Generation Advisory Council (SGAC) on maailmanlaajuinen verkosto nuorille avaruusalan ammattilaisille ja avaruudesta kiinnostuneille yliopisto-opiskelijoille. Kiira Tiensuun ja Tiia Tikkalan aloitteesta SGAC on aktivoitunut Suomessakin – SGAC Finlandin seuraava verkostoitumistapahtuma järjestetään Helsingissä 10. marraskuuta. Kiira Tiensuu kertoo kokemuksistaan SGAC:n kansallisena yhteyshenkilönä Suomelle.

Kiira Tiensuu

Viime vuosina Suomen avaruussektorilla on nähty ennennäkemätöntä kasvua, mikä näkyy esimerkiksi innovatiivisten projektien, avaruusteknologian kehityksen ja avaruusalan startup-yritysten nousun myötä. Avaruusalan vauhdikas kasvu edellyttää opiskelijoiden ja nuorten ammattilaisten muodostamaa verkostoa, joka luo puitteet yhteistyömahdollisuuksille tulevissa avaruushankkeissa. Space Generation Advisory Council (SGAC) Finland pyrkii tarjoamaan foorumin tähän tarkoitukseen.

Space Generation Advisory Council on maailmanlaajuinen valtiosta riippumaton ja voittoa tavoittelematon organisaatio ja verkosto, jonka tavoitteena on edustaa 18-35-vuotiaita yliopisto-opiskelijoita ja nuoria avaruusalan ammattilaisia YK:ssa, avaruusjärjestöissä, teollisuudessa sekä akateemisessa maailmassa. SGAC:lla on yli 25 000 jäsentä 165 maasta, organisaatio järjestää vuosittain noin 30 tapahtumaa ja sen alla toimii 11 erilaista projektiryhmää. Näin ollen SGAC:lla on laaja toiminta-ala ja se tarjoaa erilaisia yhteistyö- ja oppimisalustoja opiskelijoille ja nuorille ammattilaisille. 

SGAC Finlandin visiona on rakentaa Suomeen nuorten avaruustoimijoiden verkostoa ja liittää tämä verkosto myös osaksi laajaa maailmanlaajuista avaruusyhteisöä. Kannustamme kaikkia avaruusalasta kiinnostuneita osallistumaan SGAC:n toimintaan koulutuksellisesta ja ammatillisesta taustasta riippumatta – SGAC pyrkii tarjoamaan matalan kynnyksen mahdollisuuden oppia lisää avaruusalasta. Ilmoitamme yhteisölle jatkuvasti SGAC:n mahdollisuuksista, kuten konferenssiapurahoista, projektiryhmien toiminnasta ja avoimista rooleista organisaatiossa. Aiomme jatkaa tulevaisuudessa vapaamuotoisten verkostoitumistapahtumien järjestämistä, joiden lisäksi suunnittelemme suurempiakin tapahtumia ja yhteistoimintaa muiden pohjoismaiden kanssa. 

Oma matkani avaruusalalla alkoi Turun yliopistossa, jossa suoritin maisterin tutkinnon avaruusfysiikasta. Jatkoin opintojani Luulajan teknillisen yliopiston Kiirunan avaruuskampuksella Ruotsissa, missä opiskelin SpaceMaster-ohjelmassa. Siellä minulle avautui myös mahdollisuus osallistua Giron Space Organisation (GSO) -nimisen opiskelijajärjestön perustamiseen, joka toimii Kiirunan avaruusaiheisten opiskelijaprojektien kattojärjestönä. Valmistumisen jälkeen SGAC:n toimintaan mukaan lähteminen tuntui luonnolliselta jatkumolta opiskelijaprojekteille. Nykyään teen töitä turkulaisessa avaruusteknologiayrityksessä ASRO:ssa. 

Samaan aikaan Tiia suoritti kandidaatin tutkinnon ilmailu- ja avaruustekniikasta TU Delftin yliopistossa Alankomaissa ja osallistui Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) -järjestön toimintaan. Tällä hetkellä hän suorittaa maisterin tutkintoa tietojenkäsittelytieteestä ja -tekniikasta Münchenin teknillisessä yliopistossa Saksassa. Tiia on aikaisemmin osallistunut laajasti erilaisten avaruustapahtumien järjestämiseen, ja tällä taustalla hän innostui opiskelijoita ja nuoria ammattilaisia yhdistävän järjestön toiminnan laajentamisesta Suomeen. 

Tiia Tikkala

Tapasimme Tiian kanssa Pariisissa vuoden 2022 International Astronautical Congressissa. Yhteistyö on merkittävässä roolissa avaruusalalla ja tunnistimme molemmat tarpeen nuoria avaruusalan ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävälle foorumille Suomessa. Tämä johti lopulta siihen, että haimme molemmat SGAC:n Suomen kansallisiksi yhteyshenkilöiksi (NPoCs).

Kun aloitimme Suomen NPoC-rooleissa keväällä 2023, aloitimme yleisesti toiminnan suunnittelusta, sekä päivittämällä Suomen sivun SGAC:n verkkosivustolla. Heinäkuussa 2023 järjestimme ensimmäisen afterwork-verkostoitumistapahtumamme Helsingissä. Tapahtumaan osallistui noin 30 opiskelijaa ja nuorta ammattilaista, mikä osoitti meille, että Suomessa on aitoa kiinnostusta ja tarvetta tällaiselle verkostolle. 

SGAC Finlandin ensimmäinen verkostoitumistapahtuma järjestettiin heinäkuussa 2023 ja siihen osallistui noin 30 osallistujaa.

Järjestämme seuraavan afterwork-tapahtuman Helsingissä 10. marraskuuta. Mikäli olet kiinnostunut SGAC:n toiminnasta Suomessa, ota yhteyttä jompaankumpaan meistä saadaksesi linkin WhatsApp-ryhmäämme!

Kiira Tiensuu  
Tiia Tikkala    

Kiira Tiensuu Product Manager at ASRO - NPoC for Finland at SGAC