Hoppa till innehåll

Berättelsen om satelliten Reaktor Hello World

SpaceFinland
Utgivningsdatum 26.2.2024 15.07
Nyhet
Foto: Kuva Space

Satelliten Reaktor Hello World kom runt jorden i nästan fem år innan dess resa slutfördes i slutet av förra året.

Resan med satelliten Reaktor Hello World slutfördes i slutet av förra året när det första rymdföremålet som registrerats i Finland attackerade atmosfären den 22 oktober 2023. Satelliten kunde färdas runt jorden i nästan fem år och färdades över en miljard kilometer och nästan 30 000 gånger runt jorden.

Berättelsen började dock redan långt före detta, år 2016. Det dåvarande satellitteamet vid Aalto-universitetet bekantade sig med personalen vid teknologibolaget Reaktor i slutet av satellitprojektet Aalto-1 och beslutade att kombinera kompetensen inom den nya inhemska rymdtekniken med en smidig programvaruutveckling av Reaktor i toppklass. Samarbetet gav upphov till en ny startup Reaktor Space Lab inom rymdbranschen, som senare utvecklades till den nuvarande Kuva Space.

Syftet med satellitmissionen var att utveckla en högklassig och tillförlitlig satellitplattform för att genomföra företagets kommande missioner och testa ny teknik. En hyperspektralkamera som utvecklats av Teknologiska forskningscentralen VTT och som redan flygit i Aalto-1-satelliten valdes som nyttolast för satelliten – denna gång som en infraröd version. Med hyperspektralkameran kan man identifiera material på jordens yta och förändringar i dem. Satelliten utvecklades med företagets interna smidiga metoder på cirka två år och utlöstes framgångsrikt i rymden i slutet av 2018.

Missionen lyckades nästan fullständigt, satelliten och kameran ombord fungerade pålitligt från början till slut, även om det skedde tillfälliga fel, eftersom man redan hade förberett sig på dem vid planeringen av satelliten. Det gick också att göra en rättvis analys av de data som genererades av kameran, även om justeringen av satellitens position och bristen på en snabb datalänk begränsade datainsamlingen – å andra sidan var bearbetningen av dataprodukter inte ens syftet med denna mission, eftersom kamerans noggrannhet ännu inte motsvarade de kommersiella behoven.

Den största nyttan med projektet Reaktor Hello World var att utgöra en solid grund för genomförandet av företagets kommande satelliter. Det ledde till den första satellitbeställningen i Europeiska rymdorganisationen ESA:s historia från Finland i en mission vid namn W-Cube, och kort därefter också till en inhemsk testflygning av rymdteknologi vid namn Sunstorm. Båda satelliterna har fungerat som väntat efter uppskjutningarna 2021 och uppfyller alla de mål som krävs för missionerna. Vidare är den förlängda versionen av kameran ombord på Reaktor Hello World avsedd att flyga för att samla in information om asteroider som en viktig del av ESA:s HERA-mission.

Kuva Space har under årens lopp i samarbete med VTT vidareutvecklat en hyperspektralsatellit som baserar sig på samma teknik för att tillgodose många kommersiella behov. Avsikten är att de första kommersiella satelliterna ska avfyras i år. Under de närmaste åren kommer tiotals satelliter från företaget att cirkulera runt jorden; de kommer att samla in information var som helst på jorden, till och med dagligen. Denna nya informationskälla i kombination med de AI-algoritmer som företaget utvecklat gör det möjligt att följa klimatförändringens konsekvenser nästan i realtid. 

Användningsändamålen är många bland annat vid uppföljningen av miljön, livsmedelssäkerheten och det globala säkerhetsläget. Även om satelliten Reaktor Hello Worlds resa slutade med en kollision med en stjärnflygning, fortsätter berättelsen som en del av framtiden för Kuva Space och den inhemska rymdtekniken.

Tuomas Tikka
Teknologidirektör
Kuva Space

Läs också: Cube Sat will sift asteroid secrets from reflected sunshine