Biomass-satelliitti laukaistu avaruuteen metsien hiilen laskentaa varten

SpaceFinland
Julkaisuajankohta 12.5.2025 15.02
Tyyppi:Uutinen

ESAn uraauurtava Biomass-satelliitti, joka on suunniteltu tarjoamaan ennennäkemätöntä tietoa maailman metsistä ja niiden tärkeästä roolista Maan hiilen kierrossa, on laukaistu avaruuteen. Satelliitti nousi Vega-C-raketin kyydissä Euroopan avaruuskeskuksesta Kourousta, Ranskan Guayanasta, 29. huhtikuuta klo 11.15 CEST (paikallista aikaa 06.15).

Alle tunti laukaisun jälkeen Biomass irtautui raketin ylemmästä vaiheesta. Klo 12.27 CEST ESA:n Euroopan avaruusoperaatiokeskuksen satelliittilennonjohtajat Saksassa vastaanottivat erittäin tärkeän ensimmäisen signaalin, joka välitettiin Antarktiksella sijaitsevan Troll-maa-aseman kautta, että Biomass toimii odotetulla tavalla kiertoradalla.

Lennonjohtajat käyttävät laukaisua seuraavat päivät ”laukaisun ja varhaisen kiertoradan” vaiheen suorittamiseen ja varmistavat huolellisesti, että kaikki järjestelmät toimivat oikein.

Tähän kriittiseen vaiheeseen liittyy myös useita monimutkaisia liikkeitä satelliitin 12 metrin laajuisen verkkoheijastimen käyttämiseksi 7,5 metrin puomin tukemana. Kun tämä vaihe on saatu päätökseen, Biomass liittyy ESAn lennonjohtokeskuksesta käsin toteutettavien edelläkävijämissioiden joukkoon. 

Biomass-missio kuljettaa ensimmäistä P-kaistan SAR-tutkaa (Synthetic Aperture Radar) avaruudessa, ja se on suunniteltu toimittamaan ratkaisevaa tietoa metsiemme tilasta ja niiden muutoksista sekä lisäämään tietämystämme metsien roolista hiilen kierrossa.

Sateenvarjoa muistuttava heijastin heijastaa P-kaistan tutkasignaalia metsään. Kuva: ©ESA
Sateenvarjoa muistuttava heijastin heijastaa P-kaistan tutkasignaalia metsään. Kuva: ©ESA

ESAn maanhavainnointiohjelmien johtaja Simonetta Cheli sanoi: "Haluan onnitella kaikkia, jotka ovat olleet mukana kehittämässä ja käynnistämässä tätä poikkeuksellista tehtävää. Biomass liittyy nyt arvostettuun Earth Explorers -perheeseemme – tehtäviin, jotka ovat jatkuvasti tuottaneet uraauurtavia löytöjä ja edistäneet tieteellistä ymmärrystä planeetastamme."

"Biomassin avulla olemme valmiita saamaan elintärkeää uutta tietoa siitä, kuinka paljon hiiltä on varastoitunut maailman metsiin, mikä auttaa täyttämään keskeisiä aukkoja tietämyksessämme hiilen kierrosta ja viime kädessä Maan ilmastojärjestelmästä."

Metsillä on tärkeä rooli maapallon hiilen kierrossa, sillä ne sitovat ja varastoivat suuria määriä hiilidioksidia, mikä auttaa säätelemään planeetan lämpötilaa. Niitä kutsutaan usein "maapallon vihreiksi keuhkoiksi", ja ne sitovat vuosittain noin 8 miljardia tonnia hiilidioksidia. Metsien hävittäminen ja tilan heikentyminen – erityisesti trooppisilla alueilla – vapauttaa kuitenkin varastoitunutta hiiltä takaisin ilmakehään, mikä pahentaa ilmastonmuutosta.

Suuri haaste tutkijoille ja päättäjille on tarkkojen tietojen puute siitä, kuinka paljon hiiltä metsät varastoivat ja miten nämä varastot muuttuvat muun muassa lämpötilan nousun, ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden lisääntymisen ja ihmisen aiheuttamien maankäytön muutosten vuoksi.

Biomass on ensimmäinen satelliitti, joka on varustettu P-kaistan SAR-tutkalla, joka pystyy tunkeutumaan metsien latvustoihin mittaamaan puubiomassaa – runkoja, oksia ja varsia – joihin suurin osa metsien hiilestä varastoituu. Nämä mittaukset toimivat hiilivaraston välittäjänä, jonka arviointi on tehtävän ensisijainen tavoite.

Biomassista saadut tiedot vähentävät merkittävästi hiilivarasto- ja virtausarvioihin liittyviä epävarmuustekijöitä, mukaan lukien maankäytön muutoksiin, metsäkatoon ja uudelleen kasvuun liittyvät epävarmuudet.

Professori Jarkko Koskinen, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja, seurasi ESAn PB EO -ohjelmakomitean puheenjohtajana Biomass-satelliitin laukaisua avaruuteen ESAn Etelä-Amerikan Kouroun keskuksessa. Kuva: ©ESA
Professori Jarkko Koskinen, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja, seurasi ESAn PB EO -ohjelmakomitean puheenjohtajana Biomass-satelliitin laukaisua avaruuteen ESAn Etelä-Amerikan Kouroun keskuksessa. Kuva: ©ESA

 

Tietoa Biomassista 

ESAn Biomass-metsämissio käyttää kehittynyttä avaruusteknologiaa tuottaakseen uutta tietoa metsistä ja niiden muutoksista. Se lisää ymmärrystä metsien roolista hiilen kierrossa ja ilmastossa. Sen P-kaistan tutka tunkeutuu pilvien ja metsän kerrosten läpi hajottaen signaaleja metsän elementeistä. Nämä signaalit paljastavat yksityiskohtia, kuten metsän biomassan ja korkeuden. Biomass-tiedot parantavat tietämystä luontokadosta ja sen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Tehtävä mahdollistaa myös maanalaisen geologian kartoittamisen aavikoilla, jääpeitteen rakenteissa ja metsäpohjan pinnanmuodostuksessa.

Satelliitin on kehittänyt yli 50 yritystä Airbus UK:n johdolla.


Tietoa Vega-C:stä 

Euroopan Vega-C-raketti voi laukaista avaruuteen jopa 3 300 kg, mukaan lukien pienet tieteelliset ja maahavainnointisatelliitit. 35 m korkea Vega-C painaa laukaisualustalla 210 tonnia ja saavuttaa kiertoradan kolmella kiinteällä ponneaineella toimivalla vaiheella, ennen kuin neljäs nestemäinen ponneainevaihe ottaa ohjat satelliittien tarkkaa sijoittamista varten halutulle kiertoradalleen Maan ympäri. Vega-C on Vega-rakettiperheen evoluutio ja tarjoaa lisääntynyttä suorituskykyä, suurempaa hyötykuormaa ja parannettua kilpailukykyä.


Lisätietoja:

Biomass background information and latest news   
The satellite that sees through forests  
Biomass – ESA’s forest mission  
Forest mission sealed within rocket fairing for liftoff  
ESA Earth Observation Programmes   

Lähde: ESA