Finland förbättrar sin rymdlägesmedvetenhet genom att delta i EU SST -verksamheten
Med rymdlägesmedvetenhet avses strävan att skapa en helhetsbild i så realtid som möjligt av situationen i fråga om användningen av rymden. Målet uppnås genom att utveckla förmågan att observera föremål i rymden samt genom att sträva efter att följa och förutse fenomen i rymden. Det är särskilt viktigt att försöka förutspå de störningar eller farosituationer som rymdvädret och satellitsystemens funktion eventuellt orsakar människor, miljö och egendom.
Inom EU har rymdlägesmedvetenheten ansetts vara en nödvändig förmåga i synnerhet för att skydda rymdverksamheten och rymdinfrastrukturen och medborgarna. Funktionen som producerar EU:s rymdövervakning har i EU getts till EU SST:s rymdövervakningsorganisation (EU Space Surveillance & Tracking Consortium). Syftet med EU SST -avtalsarrangemanget är att intensifiera det europeiska samarbetet inom rymdövervakning. Organisationen följer och övervakar rymdföremålens rörelser och omloppsbanor samt förutspår eventuella kollisioner och återkomst till markytan. Finland anslöt sig till EU SST -avtalsarrangemanget i november 2022 och sedan dess har Meteorologiska institutet varit Finlands primära kontakt med EU SST.
Anslutningen till EU STT var ett viktigt första steg för Finland när det gäller att bygga upp en nationell tjänst som ökar medvetenheten om rymdläget. Dessutom öppnar anslutningen till övervakningsorganisationen möjligheter för kommersiella aktörer i Finland att delta i planeringen och uppbyggnaden av det europeiska SST-systemet.
EU STT publicerar via sin egen portal anbudsförfrågningar där också finländska företag kan lämna anbud antingen självständigt eller som en del av ett större konsortium. Tillsammans med EU-kommissionen upprätthåller EU SST ett innovationsforum för kommersiella aktörer (European Union Industry and Start-Ups Forum on STM, EISF), som består av företag från över 70 länder.
EISF:s enkät 2024
EISF publicerade i oktober 2024 en enkät med hjälp av vilken konsortiet samlar in kommersiella aktörers åsikter om arbetsfördelningen mellan den offentliga och den privata sektorn och idéer kring SST-temat om forsknings- och utvecklingsprojekt som stöds med Horizon Europé -finansiering. Enkäten ska besvaras senast 30.10.
Följebrevet till enkäten (på engelska) och själva enkäten kan laddas ner här (docx). Enkäten kan returneras till adressen DEFIS-EUSST-INDUSTRYFORUM(at)ec.europa.eu
Källa: Meteorologiska institutet