Hoppa till innehåll

Webbplatser Science in the Space Environment (SciSpacE) och Doing Business with ESA breddar förståelsen

SpaceFinland
Utgivningsdatum 1.2.2024 10.06
Nyhet
Foto: ESA/Novespace

Europeiska rymdorganisationens (ESA) webbplats SciSpacE innehåller en stor mängd intressant information om bl.a. flygningar utan vikt och den internationella rymdstationen (ISS). Webbplatsen Doing Business with ESA är också mycket användbar.

SciSpacE strävar efter att gå i spetsen för banbrytande forskning om och kring jorden, månen och Mars, utvidga mänsklighetens dimension till rymden, ge fördelar för jorden och, framför allt, höja gränserna för vår förståelse.

På webbplatsen kan du bekanta dig till exempel med flygningar utan vikt och den internationella rymdstationen (ISS) som är utrustad med ESA:s Columbus-modul och är en unik plattform som möjliggör forskning om rymdmiljön och mikrogravitationen. 

Flygning utan vikt består av flygplanets stigningar och landningar vid en viss lutning, vilket ger flygplanet ett viktlöst tillstånd. För dessa flygningar används oftast en välmodifierad stor passagerarmaskin, vars motorvarv minimeras och maskinen tillåts falla fritt. Då upplevs ett nästan viktlöst tillstånd inuti flygplanet, eftersom alla exemplar befinner sig i fritt fall per land. Luftmotståndet gäller endast flygplanskroppen. Flygningar utan vikt har använts i årtionden för att utbilda astronauter och kosmonauter.   

På webbplatsen finns också inbjudningar att lämna anbud till ESA:s forskningsprogram Exploration som genomförs av ISS inom ramen för månprogrammen och Mars-programmen. Finland anslöt sig till Terrae Novae -programmet i början av 2023. På webbplatsen kan du också prenumerera på nyhetsbrevet SciSpacE för att få de senaste nyheterna om forskningsmöjligheter.

Webbplatsen Science in the Space Environment (SciSpacE) 
 

Doing Business with ESA

Bekanta dig också med en annan användbar webbplats: Doing Business with ESA som ger åtkomst till ESA:s olika it-företagsapplikationer för alla ekonomiska aktörer som gör affärer med eller avser att interagera med ESA.